Iranul cere garanţii mai puternice din partea Washingtonului pentru resuscitarea acordului nuclear

31 08. 2022
iran_86306900

După 16 luni de negocieri indirecte între Teheran şi Washington, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat la 8 august că UE a depus oferta ‘finală’ pentru ieşirea din blocaj.

Amirabdollahian a afirmat că Teheranul examinează cu atenţie răspunsul Washingtonului la text, care a fost transmis Iranului săptămâna trecută de către UE în calitate de coordonator al negocierilor.

‘Iranul examinează cu atenţie textul elaborat de UE. Avem nevoie de garanţii mai puternice de la cealaltă parte pentru a avea un acord durabil’, a declarat Amirabdollahian într-o conferinţă de presă comună cu omologul său rus.

Amirabdollahian nu a precizat la ce se referă prin ‘garanţii mai puternice’, însă în lunile de negocieri de la Viena, Teheranul a cerut asigurări din partea Statelor Unite că niciun viitor preşedinte american nu va abandona acordul, aşa cum a făcut-o fostul preşedinte Donald Trump în 2018.

Cu toate acestea, Joe Biden nu poate oferi astfel de garanţii ferme dat fiind că acordul constituie o înţelegere politică, nu un tratat constrângător juridic, notează Reuters.

Cel care are ultimul cuvânt în disputa Republicii Islamice cu Occidentul, liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, nu a făcut comentarii despre negocieri în discursurile sale publice de mai multe luni.

Presiunea sancţiunilor impuse de SUA, UE şi ONU din cauza programului nuclear al Teheranului l-a forţat pe ayatollah să fie de acord cu înţelegerea din 2015 între Teheran şi marile puteri.

Însă, trei ani mai târziu, SUA s-au retras unilateral din acord sub preşedinţia lui Donald Trump, reimpunând sancţiuni economice severe împotriva Teheranului. În consecinţă, Iranul a renunţat progresiv la angajamentele asumate, începând să refacă stocurile de uraniu îmbogăţit, să crească puritatea acestuia şi să instaleze centrifuge avansate pentru a accelera producţia.

‘Va fi o mare umilinţă pentru liderul suprem dacă Washingtonul se retrage din acord din nou. Acesta este unul din motivele din spatele insistenţei Teheranului pe acest subiect’, a afirmat un fost oficial iranian.

Acordul semnat în 2015 a părut pe punctul de a fi resuscitat în martie. Negocierile indirecte s-au blocat însă în urma unor obstacole precum insistenţa Teheranului ca Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) să închidă ancheta legată de urmele de uraniu găsite la trei situri nedeclarate, înainte ca acordul să fie resuscitat.

‘Agenţia ar trebui să închidă acest dosar. Astfel de cereri motivate politic sunt inacceptabile pentru Iran’, a afirmat ministrul Amirabdollahian.

Cererea Teheranului riscă să dăuneze eforturilor de salvare a acordului. Potrivit unui oficial iranian, citat de Reuters sub rezerva anonimatului, închiderea anchetei AIEA este ‘linia roşie a liderului suprem’