Iranul construieşte un nou sistem pentru lansarea de rachete

Economica.net
08 08. 2013
1034984741_18175100

Lucrările de construcţie au început în 2010, aproape simultan cu realizarea unei alte rampe de lansare în Semnan (nord), potrivit Jane’s, care a formulat aceste concluzii în baza imaginilor prin satelit.

Aceste imagini „au arătat existenţa unei baze de lansare de rachete în apropierea oraşului Shahrud, în nord-estul Iranului”, a declarat Matthew Clements, reprezentant al centrului de analiză strategică Jane’s.

„Este vorba de a doua instalaţie cunoscută din Iran, care are capacitatea de a lansa în spaţiu sateliţi, iar un treilea proiect a fost deja anunţat”, a adăugat el.

„În baza imaginilor referitoare la baza din Shahrud, putem constata că este vorba de o instalaţie strategică, folosită pentru a testa rachete balistice, ceea ce ar permite celorlalte două baze să se concentreze asupra programului de lansare a sateliţilor”, a afirmat Clements.

Potrivit Jane’s, şantierul enorm al bazei de lansare este situat la 40 de kilometri distanţă au sud-est de Shahrud şi are o suprafaţă de 100 de kilometri pătraţi.

Baza conţine o zonă unde rachetele vor fi pregătite pentru lansare, o rampă de lansare şi o zonă subterană echipată cu un teleferic.

Potrivit imaginilor din 6 iulie, Iranul a înregistrat „progrese semnificative” în construcţia bazei, susţine Jane’s.

„Contrucţia unei reţele rutiere şi săpăturile în pământ pe teritoriul bazei sugerează ideea că este vorba de o primă etapă a programului ambiţios de construcţie şi că aceste instalaţii vor servi pentru activităţi de cercetare, dezvoltare, testare şi evaluare”, consideră centrul de analiză strategică.

Iranul a implementat în ultimii ani un program spaţial. Începând din 2009, el a lansat pe orbită sateliţi mici şi a afirmat în ianuarie că a trimis în spaţiu o maimuţă pentru un zbor suborbital, la o altitudine de 120 de kilometri.

Comunitatea internaţională se teme că Teheranul, în pofida asigurărilor sale, intenţionează să se doteze cu armă atomică şi rachete capabile s-o trimită, sub acoperirea unor programe nuclear şi spaţial-civil.