Iranul îşi creşte şi mai mult capacităţile nucleare – AIEA

14 06. 2024
iran_86306900

AIEA a informat joi ţările membre că Teheranul i-a comunicat că a instalat mai multe cascade la facilităţile de îmbogăţire a uraniului de la Natanz şi Fordow, potrivit unui comunicat transmis agenţiei franceze de presă.

O sursă diplomatică consideră această evoluţie drept „moderată”.

„Iranul trebuie să coopereze cu AIEA fără întârziere”, au îndemnat joi SUA, Departamentul de Stat american avertizând într-un comunicat că Washingtonul „va răspunde” la orice escaladare a programului nuclear iranian.

Moţiunea prezentată de Marea Britanie, Franţa şi Germania, dar căreia i s-au opus China şi Rusia, în cadrul reuniunii Consiliului AIEA, care numără 35 de ţări, este prima de acest gen din noiembrie 2022.

Rezoluţia, pe care Teheranul a calificat-o drept „pripită şi imprudentă”, survine pe fondul unui impas legat de escaladarea activităţilor nucleare ale Iranului, în timp ce puterile occidentale exprimă temeri că Teheranul caută să dezvolte o armă nucleară, lucru pe care Iranul îl neagă.

Deşi de natură simbolică în acest stadiu, moţiunea de cenzură are ca scop creşterea presiunii diplomatice asupra Iranului, cu posibilitatea de a sesiza Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

În trecut, rezoluţii similare au incitat Teheranul să riposteze prin eliminarea camerelor de supraveghere şi a altor echipamente la facilităţile sale nucleare şi să-şi intensifice activităţile de îmbogăţire a uraniului.

Potrivit AIEA, Iranul este singurul stat fără arme nucleare, dar care a îmbogăţit uraniu până la un nivel ridicat de 60% – foarte aproape de calitatea militară – în timp ce continuă să acumuleze importante stocuri de uraniu.

AIEA a declarat că Teheranul şi-a accelerat în mod considerabil programul nuclear şi că ar dispune de acum de suficient material pentru fabricarea mai multor bombe atomice.

Republica Islamică s-a derobat treptat de angajamentele pe care şi le-a asumat în cadrul acordului nuclear încheiat cu puterile mondiale în 2015.

Acest acord istoric a permis Iranului să scape de o parte din sancţiunile occidentale în schimbul limitării programului său nuclear, dar care a devenit nefuncţional după retragerea unilaterală a SUA sub preşedinţia lui Donald Trump în 2018.