Comunitatea internaţională a ridicat toate sancţiunile legate de programul nuclear al Teheranului, în conformitate cu acordul nuclear încheiat pe 14 iulie 2015, au anunţat sâmbătă la Viena Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, şi ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif.
Citeşte şi: Barilul de 30 de dolari. Criza petrolului, explicată
Ţinând cont de condiţiile de pe pieţe şi de excedentul existent, Iranul este pregătit să-şi majoreze exporturile de ţiţei cu 500.000 de barili pe zi, a afirmat Amir Hossein Zamaninia pentru agenţia de ştiri Shana. Acesta a adăugat că în următoarele luni Teheranul intenţionează să extindă cu încă 500.000 de barili pe zi cantitatea exportată.
Posibilitatea revenirii Iranului pe piaţa ţiţeiului şi îngrijorarea provocată de turbulenţele financiare din China, al doilea mare consumator mondial de petrol au contribuit la declinul preţului ţiţeiului. Vineri, preţul barilului de petrol Brent a scăzut sub pragul de 30 de dolari, pentru prima dată începând din martie 2004.
Iranul are cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume şi este pe locul patru în privinţa rezervelor de ţiţei. Ridicarea sancţiunilor permite giganţilor energetici străini să revină în Iran.
Total SA, Royal Dutch Shell Plc şi Lukoil PJSC sunt printre companiile care au selectat în noiembrie zăcămintele de ţiţei şi gaze naturale pe care vor să le dezvolte în Iran – ţară ale cărei rezerve de petrol se situează pe locul patru la nivel mondial – după ce autorităţile de la Teheran le-au prezentat investitorilor proiecte în valoare de 30 miliarde de dolari.
Autorităţile iraniene vor acorda firmelor interesate posibilitatea de a investi în 70 de proiecte din domeniul petrolului şi gazelor naturale, evaluate la 30 miliarde de dolari.