Institutul pentru ştiinţa şi securitatea internaţională, organism privat care se opune proliferării nucleare, solicită într-un raport sancţiuni economice americane mai severe, punând în acelaşi timp presiune asupra partenerilor comerciali ai Statelor Unite pentru a izola Republica islamică.
Centrul de analiză s-a axat pe „capacitatea critică” a Iranului, mai exact punctul din care regimul va fi în măsură să producă suficient uraniu puternic îmbogăţit sau plutoniu separat pentru a construi una sau mai multe bombe nucleare înainte de orice detecţie străină.
„Bazându-ne pe traiectoria actuală a programului nuclear iranian, apreciem că Iranul va putea atinge această capacitate critică la jumătatea lui 2014”, subliniază raportul.
Institutul se declară printre altele „extrem de sceptic” în legătură cu reuşita comunităţii internaţionale de a împiedica Iranul să obţină arme nucleare şi conturează o imagine foarte pesimistă a consecinţelor aduse de obţinerea de către Teheran a bombei nucleare.
Conform centrului, aceasta „nu ar face decât să sporească subversiunea Iranului” cu „mesianismul său apocaliptic şi exaltarea martiriului”.
Raportul notează la final că un arsenal nuclear iranian ar putea provoca Arabia Saudită să îşi dezvolte propriul său program, pornind proliferarea într-o regiune unde Israelul este în prezent singurul stat, deşi nedeclarat, cae deţine arme nucleare.
În timp ce Israelul ameninţă cu un posibil atac militar împotriva Iranului, Statele Unite au adoptat numeroase sancţiuni economice împotriva Teheranului pentru a protesta faţă de programul său nuclear controversat. Însă voci critice declară că aceste sancţiuni fac mai mult rău poporului iranian decât regimului în sine, care continuă să afirme că programul său are scopuri civile.