Iranul vrea să construiască o nouă centrală nucleară începând din 2014

Un oficial de rang înalt iranian a anunţat duminică intenţia ţării sale de a construi, începând din 2014, o a doua centrală nucleară civilă la Bushehr, cu ajutorul Rusiei, relatează AFP.
Economica.net - Dum, 01 dec. 2013, 12:05
Iranul vrea să construiască o nouă centrală nucleară începând din 2014

„Vom vedea anul viitor demararea lucrărilor pentru construirea unei noi centrale nucleare la Bushehr”, pe coasta Golfului Persic, a declarat şeful Organizaţiei iraniene pentru energie atomică, Ali Akbar Salehi, citat de site-ul televiziunii de stat.

Centrala civilă de la Bushehr este destinată producerii de electricitate şi nu generează îngrijorarea ţărilor occidentale, care au declarat că Iranul poate să desfăşoare un program nuclear civil.

Teheranul afirmă că vrea să producă 20.000 de megawaţi de electricitate prin energie nucleară. Rusia a construit deja o primă centrală de 1.000 de megawaţi la Bushehr, care a fost predată oficial inginerilor iranieni în septembrie.

„Suntem în negocieri cu ruşii pentru construcţia (unor centrale nucleare) cu o capacitate totală de 4.000 de megawaţi şi ei sunt dispuşi să ni le construiască”, a adăugat Salehi.

El a precizat că în al doilea rând, Iranul vrea să adauge parcului său de centrale nucleare o „capacitate totală de 5.000 de megawaţi”.

Salehi a explicat că Iranul are nevoie să îşi dezvolte programul nuclear, în special îmbogăţirea uraniului, pentru furnizarea „combustibilului necesar acestor centrale”.

Potrivit acordului de la Geneva, încheiat la 24 noiembrie între Iran şi grupul 5+1 (Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania), Teheranul a acceptat să îşi limiteze nivelul de îmbogăţire a uraniului la mai puţin de 5 la sută timp de şase luni, în aşteptarea unui acord definitiv cu marile puteri.

În contrapondere la o suspendare parţială a sancţiunilor internaţionale, care sufocă economia sa, Teheranul a promis să suspende construcţia reactorului de apă grea de la Arak. care ar putea produce plutoniul necesar fabricării unei bombe nucleare, şi să acorde un acces sporit inspectorilor internaţionali la zonele sensibile.

Israelul, care cere o destructurare a capacităţilor nucleare ale Iranului, a criticat acordul de la Geneva.

Iranul este acuzat de occidentali şi de Israel că vrea să se doteze cu arma nucleară sub acoperirea unui program nuclear civil. Teheranul respinge aceste acuzaţii şi afirmă că programul său are un scop pur paşnic.

Te-ar mai putea interesa și
Simtel intră și pe piața de furnizare de gaze
Simtel intră și pe piața de furnizare de gaze
Firma de furnizare de energie electrică din cadrul grupului românesc Simtel Team urmează să primească și licența de furnizare de gaze naturale....
Peste 1,6 milioane de europeni riscă să își piardă locul de muncă. În România, falimentele merg pe bandă rulantă
Peste 1,6 milioane de europeni riscă să își piardă locul de muncă. În România, falimentele merg pe bandă rulantă
După ani cu evoluții sub așteptările aferente unor scenarii de bază, avansul numărului insolvențelor din România ...
Şeful UniCredit exclude mutarea sediului central în Germania, în cazul unui acord cu Commerzbank
Şeful UniCredit exclude mutarea sediului central în Germania, în cazul unui acord cu Commerzbank
Directorul general al UniCredit SpA, Andrea Orcel, a exclus mutarea sediului central al băncii în Germania, dacă va achiziţiona ...
Calea ferată Brașov – Predeal: Cum arată traseul montan din cabina „Săgeții Roșii”, cel mai nou tren din România
Calea ferată Brașov – Predeal: Cum arată traseul montan din cabina „Săgeții Roșii”, cel mai nou tren ...
Ștefan Roșeanu, președintele Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), a postat duminică imagini din cabina celui ...