IRES: Peste 80% dintre români sunt de acord cu implementarea proiectului minier de la Roşia Montană

Economica.net
08 03. 2012
rosia_montana_panorama_issues_1_98423400_19692100

„Tot mai mulţi români acceptă proiectele miniere în zonele afectate de şomaj, iar 82% dintre românii chestionaţi sunt de acord cu implementarea proiectului minier de la Roşia Montană, datorită faptului că oferă locuri de muncă într-o zonă grav afectată de şomaj”, se arată în sondajul IRES.

Potrivit preşedintelui Consiliului Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, datele acestui sondaj arată că românii au nevoie de locuri de muncă mai mult decât oricând şi susţin investiţiile care le generează.

„Proiectul minier aurifer de la Roşia Montană este cea mai mare investiţie industrială din România ultimilor ani. Datele acestui sondaj arată că românii au nevoie de locuri de muncă mai mult decât oricând şi susţin investiţiile care le generează. Este clar că oamenii înţeleg că proiectul de la Roşia Montană va ajuta economia României şi va crea locuri de muncă, atât de necesare’, a declarat preşedintele CNIPMMR şi membru al Grupului de Susţinere a Proiectului Roşia Montană.

Mai mult, aproape 90% dintre cei chestionaţi consideră că redeschiderea unor mine este o soluţie pentru zonele miniere afectate de şomaj.

‘Rezultatele arată că, în ciuda unor grupări care se opun, românii de bună credinţă recunosc capacitatea mineritului de a crea locuri de muncă şi de a aduce beneficii economice ţării, într-o vreme în care avem nevoie de investiţii mai mult decât oricând’, a spus Ion Popescu, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale Meridian.

Acesta a precizat că mineritul are şansa să redevină unul din motoarele principale ale economiei, aşa cum se întâmplă în ţări dezvoltate ale lumii.

Pe lângă crearea de locuri de muncă, recunoscută ca beneficiu al proiectului de 67% dintre cei chestionaţi, majoritatea românilor (60%) consideră că proiectul minier contribuie la dezvoltarea economică a întregii regiuni.

Potrivit experţilor britanici în economie, proiectul minier va crea 3.600 de locuri de muncă directe şi indirecte, la nivel naţional, pe durata de viaţă a minei. În etapa de construcţie a minei sunt prevăzute alte peste 2.000 de locuri de muncă. Mai mult, în cadrul proiectului se alocă 140 de milioane dolari pentru restaurarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural din Roşia Montană şi din România, iar prin garanţia de mediu, calculată în prezent la 135 de milioane dolari, compania minieră îşi asumă responsabilitatea protecţiei mediului înconjurător, precum şi reducerea poluării istorice existente, cauzate de vechile exploatări.

Grupul de Susţinere a Proiectului Roşia Montană a fost înfiinţat în iunie 2011 şi are în prezent 72 de membri din toată ţara – ONG-uri, universităţi, primării, asociaţii patronale şi sindicale, persoane publice.