IRES: Românii petrec acasă sărbătorile pascale. Bugetul pentru masa de Paşte este în jur de 500 de lei

Cei mai mulţi dintre români spun că obişnuiesc să petreacă acasă sărbătorile pascale şi vor aloca pentru masa de Paşte un buget de aproximativ 500 de lei, potrivit unui studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), transmis vineri AGERPRES.
Economica.net - vin, 14 apr. 2017, 09:25
IRES: Românii petrec acasă sărbătorile pascale. Bugetul pentru masa de Paşte este în jur de 500 de lei

Cercetarea „Cum sărbătoresc românii Paştele în 2017” a fost realizată pe un eşantion de 1.084 de persoane, de 18 ani şi peste această vârstă. Tipul eşantionului este multistratificat, probabilist, reprezentativ la nivel naţional, cu o eroare maximă tolerată de plus/ minus 3%, precizează sursa citată.

Conform acesteia, din totalul participanţilor la sondaj 98% afirmă că obişnuiesc să sărbătorească Paştele, dar doar 87% dintre ei ştiu ce anume sărbătoresc creştinii de Paşte.  Totodată, 92% dintre intervievaţi afirmă că tradiţiile de sărbători sunt importante sau foarte importante. Două treimi dintre respondenţi precizează că există obiceiuri tradiţionale de Paşte specifice zonei în care locuiesc, iar, dintre acestea, cel mai des menţionate sunt: mersul la biserică (31%), vopsirea ouălor (20%), mersul la udat (7%) şi sacrificarea mieilor (7%).

83% dintre subiecţi declară că obişnuiesc să participe la slujba de Înviere. Dintre aceştia, 72% spun că vor participa şi în acest an la această slujbă religioasă.

Din totalul intervievaţilor, 16% obişnuiesc să urmărească la televizor slujbe religioase în transmisiune directă duminica, 8% cu ocazia sărbătorilor, iar 36% mai rar. Însă 4 din 10 respondenţi afirmă că nu fac acest lucru niciodată. Televiziunile pe care obişnuiesc să urmărească cel mai frecvent slujbele religioase transmise în direct sunt Trinitas (36%), TVR 1 sau TVR 2 (16%), respectiv Antena 1 sau Antena 3 (7%). Aproximativ 9 din 10 intervievaţi nu au urmărit niciodată transmisiuni în direct ale slujbelor religioase pe internet, în timp ce 1% o fac frecvent, iar 10% uneori, conform aceluiaşi studiu.

Pe de altă parte, trei sferturi dintre subiecţi afirmă că vor merge să ia paşti de la biserică anul acesta. Un sfert s-au spovedit deja, iar un alt sfert urmează să o facă, în timp ce o jumătate fie nu practică acest obicei (17%), fie nu o va face cu această ocazie (32%). Dintre persoanele care s-au spovedit deja, 85% spun că s-au şi împărtăşit.

Totodată, 45% dintre intervievaţi declară că au ţinut post anterior momentului realizării studiului, în timp ce 18% spun că urmează să ţină post fie în Săptămâna Mare, fie doar în Vinerea Mare. În acelaşi timp, 15% susţin că nu obişnuiesc să ţină post, iar 22% nu au făcut-o şi nu o vor face cu ocazia acestor sărbători pascale. Post negru au ţinut 6% din totalul respondenţilor.

Conform IRES, cei mai mulţi dintre intervievaţi precizează că anul acesta vor petrece sărbătorile pascale acasă – 75%, în timp ce alţi 16% vor sta acasă dar vor face vizite, iar 5% vor pleca într-o minivacanţă. 3% dintre respondenţi vor petrece aceste sărbători la locul de muncă.

Dintre respondenţii care vor sta acasă şi vor fi liberi de sărbători, 68% spun că vor primi pe cineva în vizită. Cel mai frecvent, aceşti musafiri sunt membri ai familiei apropiate – 70%, alte rude – 44% sau prieteni apropiaţi – 35%. Cei mai mulţi dintre respondenţii care pleacă într-o minivacanţă aleg destinaţii din ţară, în vizită la prieteni sau rude (51%), în timp ce 18% se vor caza la o pensiune sau la un hotel din ţară. Doar 12% dintre cei care vor pleca undeva spun că vor merge în străinătate.

Majoritatea respondenţilor afirmă că bugetul familiilor lor pentru masa de Paşte este de 500 de lei sau mai mic (9% – sub 100 de lei, 50% – 100-500 lei). Pentru un sfert dintre respondenţi, bugetul se situează între 501 şi 1.000 de lei, în timp ce pentru familiile unuia din zece intervievaţi suma va depăşi 1.000 de lei. Jumătate dintre intervievaţi (52%) apreciază că banii pe care îi au pentru sărbătorile pascale le vor ajunge pentru tot ceea ce au nevoie. Unul din zece intervievaţi spune că nu îi vor ajunge şi va trebui să renunţe la multe produse, în timp ce 6% spun că nu le vor ajunge nici pentru strictul necesar.

Aproximativ patru din zece intervievaţi au declarat că vor cumpăra carne de miel cu ocazia acestor sărbători, suma alocată de cei mai mulţi în acest scop fiind de până la 200 de lei. Doar 16% dintre subiecţi intenţionează să plătească mai mult de 200 de lei în acest scop.

În 95% dintre gospodării vor exista ouă vopsite cu ocazia acestor sărbători pascale, în cele mai multe cazuri (92%) acestea fiind vopsite în casă. Culorile în care vor fi vopsite ouăle din cele mai multe gospodării sunt roşu (99%), galben (46%) şi verde (42%).

Aproximativ şase din zece respondenţi declară că vor face acasă prăjiturile de Paşte (58%), pe când o cincime dintre ei spun că le vor cumpăra de la diverşi producători. 4% dintre cei intervievaţi nu vor avea prăjituri de acest Paşte.

Prime de Paşte vor primi 15% dintre persoanele participante la cercetare, iar aproximativ o treime dintre respondenţi (32%) spun că nu urmează să li se ofere prime. Pentru aproape jumătate dintre cei intervievaţi nu e cazul să se discute despre prime (nu lucrează sau alte situaţii) – 47%.

Despre faptul că atât catolicii, cât şi ortodocşii sărbătoresc Paştele anul acesta la aceeaşi dată ştiu 70% dintre participanţii la studiu, iar dintre cei 30% rămaşi – jumătate nu ştiu când sărbătoresc catolicii Paştele, iar jumătate cred că îl sărbătoresc înainte (7%) sau după Paştele ortodox (8%). Mai mult de trei sferturi dintre intervievaţi (78%) cred că Paştele ar trebui sărbătorit la aceeaşi dată de catolici şi ortodocşi.

Perioada cercetării sociologice a fost 10 – 12 aprilie, chestionarele fiind aplicate prin metoda CATI.

Te-ar mai putea interesa și
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece mai mult timp aşa cum ne place, vin către voi cu o opţiune demnă de......
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile ...
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea ...