Irimescu despre alerta privind brânza din România: Sper ca Europa să înţeleagă faptul că a fost un accident

Economica.net
18 03. 2016
achim_irimescu_la_ministerul_culturii_38381200

‘Sper din tot sufletul ca Europa să înţeleagă faptul că acesta a fost un accident. Dacă a fost rămâne de confirmat, să vedem sigur ce s-a întâmplat acolo, dar foarte important este să avem încredere în produsele româneşti. Ştim cu toţii că avem produse de o calitate extraordinară. Sunt şi situaţii când nerespectând standardele până la capăt în anumite zone s-au întâmplat mici accidente, dar sperăm să nu se repete şi ca autorităţile să reuşească să îşi facă datoria corespunzător şi am toată încrederea în acest sens, astfel ca asemenea situaţii să nu mai apară’, a afirmat Achim Irimescu.

Acesta a mai explicat că, în caz de contaminare, pentru a evita îmbolnăvirea consumatorilor, trebuie chemate la fabrică toate produsele şi distruse.

Ministrul a amintit de scandalul apărut în urmă cu câţiva ani când a fost găsită Escherichia coli în sectorul fructelor şi legumelor, iar actualul premier era comisar european. Potrivit acestuia, consumatorii au înţeles atunci iar vânzările au fost afectate numai pe termen scurt.

În Sistemul de alertă rapidă pentru alimente şi furaje (RASFF) a fost înregistrată o notificare transmisă de autorităţile italiene în data de 16 martie 2016 cu privire la contaminarea cu Escherichia coli (E-coli) producătoare de toxina Shiga a brânzei de oaie din România.

Italia a transmis această notificare după ce un copil de 14 luni a fost internat într-un spital pediatric din oraşul Florenţa, în Italia, într-un caz probabil de sindrom hemolitic-uremic, provocat de bacteria Escherichia coli (E-coli), posibil după ce a consumat brânză provenită din România, de la SC Brădet, conform unui comunicat al autorităţilor sanitare locale.

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Andrei Butaru, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că în 5 martie Brădet a anunţat retragerea voluntară a tuturor produselor fabricate în februarie, iar în 6 martie a furnizat ANSVSA listele de distribuţie, ale clienţilor din România, unde se găseau 20.364 kilograme, toată cantitatea fiind retrasă şi distrusă, şi din statele membre: Spania: 10.385 kg, Germania 1.410 kg, Belgia 1.108 şi Italia 6.517 kg.

Pe 29 februarie, într-o cantitate de brânză proaspătă de vacă produsă de societatea Lactate Brădet a fost depistată bacteria E-coli, a anunţat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, la vremea respectivă.

Pe data de 9 martie, rezultatul final al analizelor efectuate de Institutul Cantacuzino a arătat că tulpinile de E-coli de la copiii cu sindrom hemolitic-uremic internaţi la spitalul Marie Curie nu sunt identice cu cele găsite în brânza de Brădet şi nici cu cele din carnea de pui.

Mai mulţi copii din Argeş diagnosticaţi cu sindrom hemolitic-uremic au fost trataţi în ultimele două luni la Spitalul ‘Marie Curie’ din Capitală. Trei copii au murit.