Aflat la Nurnberg, Germania, pentru deschiderea oficială a târgului de produse ecologice Biofach 2013, eveniment la care România este „Ţara anului”, secretarul de stat a arătat că ministrul de resort, Daniel Constantin, a plecat la Bruxelles pentru o întâlnire cu preşedintele Consiliului UE şi miniştrii statelor implicate în scandalul cărnii de cal.
„Vreau să prezint scuzele ministrului meu, care a trebuit să plece la Bruxelles, unde va avea loc, astăzi, o întâlnire între preşedintele consiliului UE şi miniştrii statelor implicate în scandalul cărnii de cal”, a spus Irimescu persoanelor prezente la deschiderea târgului, unde ministrul Daniel Constantin îşi anunţase anterior participarea.
Secretarul de stat şi-a continuat declaraţia arătând că România nu are carne necorespunzătoare consumului.
„În România nu avem carne rea, adică este foarte sănătoasă, sigură şi bună pentru consum. Olanda a confirmat că toată carnea de cal primită de la noi este corespunzătoare, ceea ce este o veste bună pentru noi”, a spus Irimescu.
La finalul ceremoniei care a marcat deschiderea târgului, în cadrul unei întâlniri avute cu jurnaliştii români, Achim Irimescu a revenit la scandalul cărnii de cal.
„Ministrul român a fost convocat împreună cu miniştrii din alte cinci state membre, la Bruxelles, unde va avea loc o discuţie cu privire la scandalul provocat de distribuirea lasagna cu carne în amestec, unde carnea de vită a fost înlocuită cu carnea de cal, în Marea Britanie. În urma discuţiei pe care am avut-o cu partenerii francezi şi britanici am stabilit clar că din România nu a plecat carne în amestec. Dacă în final carnea ar putea fi din România, dar amestecată de către alţii, deja nu mai este problema noastră”, a spus secretarul de stat.
Potrivit acestuia, carnea de cal a fost transportată din România prin Olanda şi niciodată nu a fost dusă direct prin Franţa.
„Mai nou, înţelegem că în Marea Britanie sunt nişte probleme în abatoarele de cabaline. Nu este problema noastră, nu ne interesează ce se întâmplă în alte state membre, dar noi trebuia să luăm toate măsurile ca să verificăm dacă România este implicată în scandalul cu lasagna, în care s-a înlocuit carnea de vită cu cea de cal, pe motiv că ar fi mai ieftină. Desigur, nu este o probelmă de siguranţa a alimentelor, ci una de înşelare a consumatorului”, a conchis Irimescu.
Târgul BioFach se desfăşoară în perioada 13-16 februarie şi găzduieşte 2.200 de firme din întreaga lume. România este reprezentată de 55 de producători şi are alocat un spaţiu expoziţional de 600 metri pătraţi.
Cantităţi importante de carne de cal – până la 100% – au fost descoperite în Marea Britanie în carne pentru friptură, apoi în lasagna şi spaghete bolognese care ar fi trebuit să conţină vită. Carnea pentru friptură a fost furnizată de companii britanice şi irlandeze, iar lasagna şi spaghetele bolognese de compania franceză Comigel. Aceasta din urmă s-a aprovizionat de la compania franceză Spanghero, care afirmă că a cumpărat carne din România. Asociaţiile profesionale româneşti din domeniul alimentar au respins însă aceste acuzaţii, afirmând că originea problemei nu este în România.
Premierul Victor Ponta a declarat luni că Ministrul Agriculturii şi celelalte autorităţi cu atribuţii în domeniu vor solicita în numele României ca firmele vinovate de scandalul cărnii de cal, „din Franţa, Luxemburg sau altă parte”, să răspundă direct, deoarece România nu trebuie tratată ca „suspectul de serviciu”.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin,a declarat, luni, că din România nu a fost exportată carne de cal greşit etichetată, autorităţile verificând cele două abatoare menţionate de firma franceză,dar suspiciunile nu s-au confirmat, astfel că frauda s-a produs”undeva dincolo de graniţele României”.
Comisia Europeană (CE) a apreciat marţi ca „prematur” să introducă obligaţia de a menţiona ţara de origine a cărnii pe semipreparate, apreciind că scandalul actual reprezintă „o problemă de fraudă” şi asigurând că „trasabilitatea funcţionează” atât pentru carne proaspătă, cât si pentru semipreparate.
Scandalul a luat o dimensiune europeană după ce carne de cal, în loc de carne de vită, a fost descoperită săptămâna trecută în lasagna vândută sub marca Findus în Marea Britanie. Aceste pachete au fost produse de subcontractantul francez Comigel.
Carnea respectivă, care ar proveni din România potrivit autorităţilor franceze, ar fi trecut pe la un comerciant olandez, apoi cipriot, după care a ajuns la procesatorul francez Spanghero şi a fost redirecţionată către preparatorul Comigel.
Ancheta efectuată în diferite ţări nu a stabilit, până în prezent, în ce ţară a fost etichetată fraudulos carnea.