Irimescu: Sunt toate semnele că avem un caz, dacă nu două, de pestă porcină africană în Republica Moldova

Economica.net
27 09. 2016
un_nou_caz_de_pesta_porcina_africana_descoperit_la_porci_mistreti_in_rusia_13923_14541200

„Colegii de la Autoritatea Veterinară au făcut tot ce se poate, împreună cu colegii din Republica Moldova, pentru a sesiza la timp şi a detecta la timp maladia. Sunt toate semnele că avem un caz, dacă nu două, de pestă porcină africană în Moldova şi nu ştiu dacă trebuie să aşteptăm momentul în care va veni confirmarea de la testul din Portugalia. Cred că, de fapt, noi trebuie să prevenim încă de pe acum şi cred că este cazul ca instituţiile abilitate – MAI, Poliţia de Frontieră, IGSU, colegii veterinari şi de fapt autorităţile locale, reprezentanţii tuturor acestor instituţii să ia toate măsurile necesare pentru a preveni”, a declarat Irimescu, la Palatul Parlamentului.

El a spus că dacă în România ar fi un focar de pestă porcină, pagubele ar fi „de sute de milioane de euro, poate chiar miliarde”.

„Pagubele pot să fie de sute de milioane de euro, poate chiar de miliarde. Această experienţă nefastă din alte state membre a demonstrat că cifrele pot fi spectaculoase, în ghilimele, desigur, şi ar fi un dezastru pentru România ca maladia să pătrundă şi să afecteze populaţia de porcine. Nu există vaccin şi singura soluţie este uciderea porcilor şi, în plus, distrugerea cadavrelor, deci ar fi probleme enorme în care practic o mare parte a economiei s-ar concentra că contracareze această boală”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Irimescu a atras atenţia că cetăţenii trebuie să fie avertizaţi asupra riscului pestei porcine, pentru că aceştia „pot contribui esenţial la propagarea şi la intrarea acestei boli în ţară prin importul de produse de origine animală”.

La rândul său, preşedintele ANSVSA. Radu Roatiş Cheţan, a spus că în România există peste patru milioane de porci, atât în ferme, cât şi în gospodării.

„Polonia este infestată, Lituania, Letonia sunt ţări care au făcut şi ele eforturi considerabile Noi suplimentăm şi încercăm să fim extraordinar de drastici. Am solicitat ANAF să închidă posturile de trecere la frontieră. Vom solicita măsuri care trebuie şi facem sprijin la populaţie să le înţeleagă – vorbim de un efort unitar pentru a salva România”, a declarat preşedintele ANSVSA.

Atât Irimescu, cât şi preşedintele ANSVSA au atras atenţia că pentru a combate pesta porcină toate instituţiile statului trebuie să lucreze împreună.

Achim Irimescu, Radu Roatiş Cheţan, dar şi reprezentanţi ai MAI, IGSU sau ai Poliţiei de Frontiere au fost prezenţi marţi la o dezbatere privind pesta porcină organizată de Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor.