‘Sper ca în această săptămână să clarificăm situaţia şi să avem o decizie referitoare la sumele ce vor fi acordate în vegetal şi pe cap de animal. Şi fermierii cer o reverificare a datelor pentru a putea acorda sprijinul cuplat în zootehnie şi în vegetal. În situaţia actuală, la datele pe care le avem, există riscul să se piardă sume importante de bani’, a precizat Irimescu.
Termenul iniţial anunţat de ministrul Agriculturii pentru începerea plăţilor în zootehnie a fost 25 mai 2016.
Directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Florin Faur, reitera la începutul lunii mai acest termen pentru începerea plăţilor în zootehnie, dar numai ‘cu păstrarea elementelor de siguranţă şi corectitudinea plăţilor, pentru că vorba noastră este să ne grăbim, dar nu cu orice preţ’.
APIA trebuie să facă plăţi către fermieri pe ajutorul naţional tranzitoriu (ANT) şi sprijinul cuplat în zootehnie (SCZ), cuantumul acestor subvenţii pe cap de animal fiind în prezent doar estimat, pentru că nu a fost determinat numărul eligibil de animale.
Guvernul a aprobat vineri, 27 mai, fondurile necesare pentru efectuarea de plăţi pentru ajutoare în agricultură în valoare de peste 300 milioane de euro, destinate sectorului zootehnic.
Potrivit unui comunicat al Executivului, este vorba de plafoanele alocate ajutoarelor naţionale tranzitorii şi schemelor de sprijin cuplat, în sectorul zootehnic, şi de stabilirea cuantumului acestora pentru plăţile aferente anului 2015.
‘Ajutoarele naţionale tranzitorii pentru speciile bovine şi ovine/caprine, care se acordă pentru anul de plată 2015, au un plafon de 203,15 milioane euro, care se asigură de la bugetul de stat prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2016. Suma se distribuie astfel: 7,78 milioane euro pentru schema decuplată de producţie în sectorul lapte, specia bovine; 116,77 milioane euro pentru schema decuplată de producţie în sectorul carne, specia bovine; 58,59 milioane euro pentru schema cuplată de producţie, speciile ovine/ caprine’, precizează sursa citată.
De asemenea, Guvernul a aprobat plafonul maxim de 113,35 milioane euro, care se acordă pentru anul de plată 2015, pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic, crescătorilor de animale din speciile bovine, ovine, caprine, viermi de mătase.
‘Suma se repartizează astfel: 1,33 milioane euro pentru specia bovine, categoria bivoliţe de lapte; 24,5 milioane euro pentru speciile ovine/ caprine; 10,5 milioane euro pentru specia bovine, categoria taurine din rase şi metişii acestora; 76,99 milioane euro pentru specia bovine, categoria vaci de lapte; 27.000 euro pentru specia viermi de mătase’, mai arată comunicatul Guvernului.
Plăţile pentru schemele de ajutoare naţionale tranzitorii şi sprijin cuplat în sectorul zootehnic se fac în lei, la cursul de schimb de 4,4176 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2015.