Irlanda a votat un proiect legislativ prin care ar deveni prima ţară ce renunţă la investiţiile în combustibilii fosili
Legea, care a fost introdusă de deputatul Thomas Pringle, nu a intrat încă în vigoare având nevoie de avizul Comitetului financiar al Irlandei. Însă există şanse mari ca aceasta să primească undă verde, iar ulterior avizului legea obligă Fondul Strategic de Investiţii al Irlandei să vândă toate investiţiile sale din domeniul combustibililor fosili în următorii cinci ani.
‘Acest principiu al finanţării etice este un mesaj-simbol către aceste corporaţii globale prin care le transmitem că nu mai tolerăm manipularea continuă a ştiinţelor de mediu, nu mai tolerăm negarea existenţei fenomenului schimbării climatice şi nici practicile controversate de lobby pe care le pun în aplicare pe lângă politicienii din întreaga lume’, a spus Thomas Pringle, iniţiatorul legii. ‘Nu putem accepta acţiunile lor în vreme ce milioane de oameni săraci din naţiuni subdezvoltate suportă greul schimbărilor climatice şi se confruntă cu foametea, migraţiile în masă şi grave tulburări sociale’, a adăugat el.
Acest reper legislativ va fi mai degrabă un efort simbolic pentru că Irlanda nu are un impact de mediu semnificativ. În acelaşi timp, decizia adoptată de Irlanda ar putea deschide calea pentru statele mai mari în luarea unor decizii similare.
Dacă legea va intra în vigoare Irlanda va depăşi Norvegia, ţară campioană până în prezent în ce priveşte măsurile adoptate pentru renunţarea la combustibilii fosili. În 2015, fondul suveran de pensii al Norvegiei a renunţat la investiţii care vizau unele, dar nu toate, companii din industria combustibililor fosili.