Irlanda dorește relansare economică în calitatea de președinte al UE

Irlanda dorește stabilitate, locuri de muncă și creștere economică pentru Uniunea Europeană, a cărei președinție pe șase o va prelua începând cu 1 ianuarie 2013. Guvernul de la Dublin și-a anunțat prioritățile care sunt preponderent economice și țin de propria experiență, aceea a unei recesiuni severe în ultimii patru ani.
Economica.net - vin, 28 dec. 2012, 13:19
Irlanda dorește relansare economică în calitatea de președinte al UE

Vicepremierul Eamonn Gilmore a anunțat că Irlanda va promova a relansare economică durabilă, centrată pe oameni, adăugând că nivelul șomajului printre tineri în Uniunea Europeană, actualmente situat la 25%, este inacceptabil și va constitui o prioritate pentru președinția irlandeză.

Sectoarele prioritare pentru crearea de locuri de muncă vor fi pentru Irlanda economia digitală și cel al întreprinderilor mici și mijlocii, care împreună dau de lucru la 87 de milioane de persoane pe teritoriul Uniunii Europene.

Un domeniu concret de acțiune este securitatea tranzacțiilor pe internet. „35% dintre utilizatorii de internet sunt reticenți în a efectua tranzacții de teama securității datelor. Progresul doar în acest sector poate ajuta relansarea economică în UE”, a declarat vicepremierul Gilmore.

O altă prioritate a guvernului de la Dublin va fi exportul din UE, de care depind 30 de milioane de locuri de muncă.

Președinție austeră

Guvernul de la Dublin reprezintă o coaliție între partidul Fine Gael, afiliat Partidului Popular European, condus de premierul Enda Kenny, și Partidul Laburist, afiliat Partidului Socialiștilor Europeni, condus de Eamonn Gilmore.

Irlanda are experiența crizei economice acute prin care a trecut în ultimii patru ani. După 13 ani când pe baza creditelor ieftine a ajuns la una dintre cele mai prospere țări din UE, Irlanda a cunoscut o prăbușire economică spectaculoasă.

Anul acesta deficitul bugetar a scăzut la 8% din Produsul Intern Brut (PIB), după ce atinsese 30% în 2010 și 13% în 2011. Șomajul s-a stabilizat foarte aproape de 15% din populația activă, iar datoria publică depășește acum 105% din PIB.

Țara a fost salvată din insolvență de UE și Fondul Monetar Internațional cu un credit de 85 de miliarde de euro, dar a trebuit să facă reduceri bugetare draconice.

Au existat demonstrații de protest, dar nici pe departe atât de masive precum în Grecia sau Spania și acum se pare că economia este în convalescență.

În orice caz, guvernul Irandei dă un exemplu de austeritate: zborurile oficialităților irlandeze de la Dublin la Bruxelles vor fi efectuate cu Ryanair, compania europeană care transportă cel mai mare număr de pasageri.

Zborurile vor costa 50 de euro într-un singur sens și-i vor debarca pe demnitarii irlandezi pe aeroportul din Charleroi, situat de fapt la 55 de kilometri de Bruxelles.

Guvernul de la Dublin a anunțat și acceptarea sposorizărilor din partea a șapte companii în limita sumei de 14 milioane de euro. De pildă, Audi va pune la dispoziție automobilele care-i vor transporta pe demnitarii europeni la cele 11 reuniuni interministeriale ce se vor desfășura în capitala Iralndei.

Autoritățile de la Dublin estimează că președinția Irlandei, care se va încheia la 30 iunie 2013, va costa circa 60 de milioane de euro, față de 110 milioane cât costase în timpul președinției din 2004. Vremuri de criză și în Irlanda, ca în întreaga Uniune Europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Noul model electric Skoda Elroq, preț apropiat de cel al vehiculelor similare cu motor cu ardere internă
Noul model electric Skoda Elroq, preț apropiat de cel al vehiculelor similare cu motor cu ardere internă
Cehii de la Skoda, marcă a grupului Volkswagen, au dat toate detaliile noului lor model electric compact. Skoda Elroq are o gamă de prețuri care pornește de la 33.000 de euro....
Șantierul Naval Damen Galați a început unui portavion de drone, destinat Marinei Portugheze
Șantierul Naval Damen Galați a început unui portavion de drone, destinat Marinei Portugheze
Grupul Damen Shipyards a organizat pe 3 octombrie 2024 o ceremonie comună de începere oficială a debitării și punere ...
Ciolacu: Negocierile cu Comisia Europeană privind planul pe șapte ani de reducere a deficitului pornesc de la un deficit asumat de 6,9%
Ciolacu: Negocierile cu Comisia Europeană privind planul pe șapte ani de reducere a deficitului pornesc de la un deficit ...
Negocierile cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru planul pe șapte ani de reducere a deficitului bugetar pornesc de ...
Mircea Fechet: Am semnat contractele de administrare pentru parcurile naţionale şi naturale din România, valabile pentru următorii 10 ani
Mircea Fechet: Am semnat contractele de administrare pentru parcurile naţionale şi naturale din România, valabile pentru ...
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a semnat joi contractele de administrare pentru parcurile naţionale ...