Irlanda, Grecia şi Portugalia au primit 90% din împrumuturile FMI în anul fiscal 2013

Economica.net
02 10. 2013
imf_cuts_growth_forecast_for_germany_99504600

Irlanda se situează în fruntea plutonului cu 4 miliarde de euro împrumutaţi, urmată de Portugalia (3,6 miliarde de euro) şi Grecia (3,2 miliarde de euro), conform raportului FMI de activitate pe anul fiscal 2013, încheiat la sfârşitul lunii aprilie.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a deblocat aceste fonduri în cadrul planurilor de salvare derulate în comun cu Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană în zona euro.

Planul de ajutorare a Ciprului, a patra ţară din regiune aflată sub asistenţă financiară, nu este contabilizat în acest raport, deoarece a fost aprobat în mai.

În total, în 2013 Fondul a acordat 12 miliarde de euro de împrumuturi cu dobândă, cărora li se adaugă circa un miliard de euro ajutor ţărilor sărace trecut într-un regim de contabilitate distinct.

FMI, cu 188 de state membre, a fost criticat frecvent pentru suprareprezentarea ţărilor europene în cadrul instituţiei în ce priveşte dreptul de vot. Adoptată în 2010, o reformă menită să reechilibreze instituţia în profitul ţărilor emergente este blocată de opoziţia manifestată de Statele Unite.

Potrivit acestui raport anual, Sudanul datorează 76% din totalul arieratelor datorate FMI cu titlu de împrumuturi nerambursate care se ridică la 1,5 miliarde de euro. Somalia (18%) şi Zimbabwe (6%) completează tabloul.

Pe de altă parte, raportul precizează că salariul anual al directoarei generale a FMI, Christine Lagarde, a fost reevaluat în funcţie de inflaţie şi se ridică în prezent la 476.360 de dolari (352.026 euro).