Irlanda, România, Danemarca şi Olanda, ţările cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei din UE
Conform acestor estimări, inflaţia în zona euro se îndepărtează de obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene, care vrea să menţină creşterea preţurilor în apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică.
Cele mai mari rate anuale ale inflaţiei din UE au fost înregistrate luna trecută în Estonia (3,5%), Lituania (3,2%) şi Marea Britanie (2,9%), iar cele mai scăzute în Irlanda (0,0%), România (0,5%), Danemarca şi Olanda (ambele cu 0,7%). Comparativ cu aprilie 2017, inflaţia anuală a scăzut în 24 de state (inclusiv România), a crescut în trei ţări şi a rămas stabilă într-un stat.
În cazul zonei euro, în mai cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut combustibilii pentru transport (0,19 puncte procentuale), combustibilii pentru încălzire (0,06 puncte procentuale) şi pachetele de vacanţă (0,07 puncte procentuale). De cealaltă parte, cel mai semnificativ impact asupra inflaţiei a venit din partea sectorului telecomunicaţiilor (minus 0,10 puncte procentuale) şi articole de îmbrăcăminte (minus 0,06 puncte procentuale).