Irlanda şi Apple au ajuns la un acord cu privire la colectarea taxelor neplătite
Acest acord vine după ce, în luna octombrie, UE a trimis Irlanda în judecată la Curtea Europeană de Justiţie pentru neimplementarea unei decizii din 2016 a Executivului comunitar, prin care Dublin-ul trebuia să recupereze 13 miliarde de euro de la Apple reprezentând taxe necolectate.
În timp ce dosarul este în pronunţare, Irlanda îşi va îndeplini obligaţia de a colecta taxele restante de la Apple şi va păstra banii într-un cont care va fi gestionat de o terţă parte, a precizat luni ministrul irlandez de Finanţe, Paschal Donohoe.
‘Am ajuns la un acord cu Apple cu privire la principiile şi modul de funcţionare al contului escrow. Ne aşteptăm ca Apple să înceapă să transfere bani în acest cont în primul trimestru al anului următor’, a declarat Paschal Donohoe, înaintea unei întâlniri cu comisarul european pentru competiţie, Margrethe Vestager.
Oficialul irlandez a mai spus că procedurile de licitaţie pentru desemnarea unui manager de investiţii şi a unui custode pentru contul escrow se vor termina până la finele lunii ianuarie 2018.
În luna august 2016, Executivul comunitar a cerut Irlandei să recupereze impozite neplătite pentru perioada 2003-2014 în valoare de până la 13 miliarde de euro, în contul unor ‘facilităţi fiscale’ de care a beneficiat grupul american din partea autorităţilor irlandeze.
Disputa are drept obiect modul în care Apple alocă aproape toate profiturile realizate de pe urma vânzărilor din Europa către o serie de ‘head offices’ din Irlanda care beneficiază de un regim fiscal special. Impozitul pe companii în Irlanda este deosebit de mic, 12,5%, însă, potrivit Comisiei Europene grupul Apple a plătit în Irlanda un impozit de doar 1% în 2013 şi unul de doar 0,005% în 2014.
Atât autorităţile irlandeze cât şi Apple au contestat în justiţie decizia Comisiei Europene.