Autorităţile de la Dublin au angajat Barclays Plc, Citigroup, Danske Bank A/S, Davy, Deutsche Bank AG şi Morgan Stanley pentru a coordona emiterea de noi obligaţiuni.
‘Considerăm că obiectivul Guvernului irlandez va fi emiterea de obligaţiuni în valoare de 3 – 4 miliarde de euro, ţinând cont că ţara are cerinţe de finanţare limitate în 2014. Anticipăm o cerere solidă pentru bonduri’, apreciază analistul Ryan McGrath, de la compania Cantor Fitzgerald LP, în Dublin.
Randamentul obligaţiunilor irlandeze pe zece ani a scăzut luni la 3,39%, faţă de nivelul record de peste 14% înregistrat în iulie 2011.
Ministrul de Finanţe, Michael Noonan, a declarat în 13 decembrie că ieşirea Irlandei din programul de asistenţă financiară este un moment de răscruce, dar nu reprezintă sfârşitul problemelor cu care se confruntă ţara.
În decembrie 2013, Irlanda a devenit prima ţară din zona euro sub asistenţă internaţională care şi-a redobândit pe deplin independenţă economică şi financiară.
În pragul falimentului după implozia unei bule imobiliare, autorităţile de la Dublin au fost obligate la sfârşitul lui 2010 să ceară sprijinul Uniunii Europene, Băncii Centrale Europene şi al Fondului Monetar Internaţional. Fostul ‘tigru celtic’ a obţinut un program de asistenţă financiară în valoare de 85 de miliarde de euro.
Michael Noonan a avertizat că deficitul bugetar şi datoria Irlandei încă sunt prea ridicate.
Irlanda a ieşit din recesiune în 2013 şi ar urma să înregistreze anul viitor o creştere de aproximativ 2%. Rata şomajului a scăzut sub 13%, de la nivelul record de 15,1% în 2012.