Isar: Din punct de vedere tehnic, privatizarea Hidroelectrica rămâne în picioare

Economica.net
19 06. 2012
isar_66252200_12085700

„Reorganizarea este o procedură judiciară. Ca urmare, din punct de vedere tehnic răspunsul meu este că este o procedură fezabilă (privatizarea, n.r.). Ce se poate răspunde va răspunde şeful Consiliului de Administratie al Hidroelectrica, Remus Vulpescu. Din punct de vedere tehnic privatizarea rămâne în picioare”, a spus Isar la o conferinţă pe tema fuziunilor şi achiziţiilor.

Întrebat despre calendarul privatizărilor, Isar a răspuns că, în principiu, acesta „rămâne în picioare”, dar că Guvernul încearcă să îmbunătăţească poziţia companiilor pe piaţă.

„Vom continua privatizările şi alte structuri de corporate finance. Suntem în discuţii continue cu consorţiile care au fost selectate, nu am schimbat consorţiile. Statul nu urmăreşte câteva zeci de milioane de euro pe care le-ar putea obţine din privatizarea acestor companii, pentru că statul are nevoie de mai mult decât de câteva zeci de milioane. Nu vom repeta greşelile de anul trecut, de genul Petrom sau Transelectrica. Banii trebuie să rămână în companii”, a adăugat Isar.

Pe de altă parte, Isar a precizat că Guvernul este în proces de selectare a conducerii pentru 48 de companii de stat, respectiv circa 260 de poziţii, ceea ce va dinamiza piaţa corporate din România.

„Încercăm să limităm pierderile companiilor de stat prin mai multe procese şi instrumente. Suntem în proces de selectare a conducerii pentru 48 de companii de stat, va fi un proces transparent, liber la care sunt invitate să participe toate firmele de recrutare. Căutăm 260 de poziţii. Acest proces va dinamiza piaţa corporate din România. Veţi avea oportunităţi să vă angajaţi la companiile de stat, dar aceste companii sunt mai greu de condus decât companiile în care aţi lucrat până acum”, a spus Isar, adresându-se participanţilor la seminarul despre piaţa de fuziuni şi achiziţii.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a introdus la finele săptămânii trecute o cerere de intrare în insolvenţă la Tribunalul Bucureşti, iar instanţa a stabilit primul termen de judecată pentru miercuri, 20 iunie.

Într-un comunicat transmis de companie şi semnat de către preşedintele Consiliului de Administraţie, Remus Vulpescu, se arată că membrii Consiliului de Administraţie au decis să solicite intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica din cauza scăderii cifrei de afaceri şi a creşterii datoriilor. În comunicat se arată totodată că toate contractele vor fi continuate „în condiţii de eficienţă, transparenţă şi legalitate”.

Guvernul vrea să vândă la bursă acţiuni la mai multe companii din energie. Prin listarea Hidroelectrica la bursă compania intenţionează să cedeze un pachet de 10% din acţiuni, emise printr-o majorare de capital.