„Investitorii mari, cei care ar putea să ne ajute, nici nu au auzit de România. Investitori de 70 de miliarde din Asia ne-au spus: «Este frumos ce ne povestiţi, dar noi în regiune ştim doar de Polonia». Aceştia sunt interesaţi, dar până acum cei care au încercat să vină au găsit tot felul de bariere, tarifare şi netarifare, între ghilimele, iar cei care nu au ajuns este pentru că nu au auzit niciodată de România”, a spus Isar la un seminar pe tema fuziunilor şi achiziţiilor.
El a arătat că România trebuie să atragă atenţia în primul rând firmelor de consultanţă mari, responsabile de cele mai multe ori de alegerea destinaţiilor pentru investiţiile corporaţiilor.
„Atunci când o companie mare vrea să se relocheze merge la o firmă de consultanţă pentru o analiză. Firmele de consultanţă angajează şi pun echipele la treabă. O mare parte din firmele de consultanţă mari nu au prezenţă în România, acestea au birouri în Italia, Polonia sau Ungaria, trebuie să fim foarte norocoşi ca echipele să treacă România pe lista mare. Trebuie să atragem atenţia acestor companii ca să înţeleagă care sunt particularităţile din România. Şi noi facem greşeli, pierdem investitori pentru că nu ştim să ne comportăm şi să negociem de maniera în care o fac ţările din regiune”, a mai spus Isar.
Investiţiile străine directe au atins în 2011 minimul ultimilor nouă ani, 1,917 miliarde euro, şi au continuat să scadă în 2012, la 490 milioane euro după primele patru luni.