‘Am avut o inflaţie negativă în cea mai mare parte, cam jumătate din 2017, ca şi în 2016, dar cum vă spuneam, scuzaţi cuvântul că poate nu este cel potrivit, adevărata inflaţie a fost ecranată de măsuri fiscale, reducerea TVA. Dacă am calcula rata inflaţiei fără impactul fiscal ea nu a fost atât de negativă ca să spunem aşa în prima jumătate a anului trecut. A fost chiar pozitivă. Aceştia sunt factori exogeni’, a spus Mugur Isărescu.
Acesta a precizat că BNR nu are nicio putere asupra preţurilor administrate sau politicilor fiscale, în afară de discuţie sau dialog şi găsirea unui mix care să ţină echilibrele în economie sub control.
Şeful băncii centrale a spus că inflaţia a fost redusă în anii 2015, 2016 şi 2017 şi BNR nu a atins ţinta de inflaţie. Isărescu a menţionat că în aceşti ani inflaţia a fost redusă, dar tot datorită măsurilor de politică fiscală.
Rata anuală a inflaţiei a fost de 3,3%, la finalul lui 2017, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 4,07% şi a celor nealimentare cu 4,11%. Preţul serviciilor a crescut cu 0,22%.
Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere la 3,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, iar pentru sfârşitul anului viitor BNR estimează o rată a inflaţiei de 3,1%.