Isărescu: Am avut o creştere economică situată la nivel de vârf pentru perioada post-criză, aproape 7%
‘Am avut o creştere economică situată la nivel de vârf pentru perioada post-criză, aproape 7%, în contextul a doi ani consecutivi de stimuli fiscali şi majorare a veniturilor. Deci doi ani de stimuli fiscali. Şi 2016 a fost tot o perioadă de stimulente fiscale. De fapt în 2016 s-a lărgit deficitul bugetar la 3%. Dezechilibru extern în accentuare. Nu s-au depăşit încă limitele de prudenţă, sperăm că nu vor fi depăşite, dar această expansiune a dezechilibrului extern arată o majorare a absorbţiei interne, consum plus investiţii, dincolo de potenţialul economiei. Din punct de vedere al politicii monetare, caracterizarea noastră este că am continuat procesul operaţional cu un scop clar pe care l-am spus de fiecare dată, integrarea, intrarea în Zona Euro într-o anumită perspectivă. Pentru aceasta am redus şi rezervele minime obligatorii şi am îngustat şi coridorul de dobânzi în jurul ratei de referinţă de politică monetară’, a spus Isărescu.
Potrivit acestuia, rata inflaţiei s-a situat pe o traiectorie ascendentă pornind de la valori negative la începutul anului.
De asemenea, politica monetară a avut un impact neutru asupra creşterii economice şi asupra ratei inflaţiei.
Guvernatorul a menţionat că raportul de anul acesta nu diferă mult ca structură faţă de cel de anul trecut şi de cele din anii anteriori. În cadrul capitolului referitor la rezervele internaţionale se face o analiză în detaliu a rezervei de aur cu evoluţia s-a până în prezent.
‘Am simţit nevoia să facem acest lucru şi pentru clarificare dar şi pentru a rămâne un document scris, serios şi a termina odată cu toate aceste interpretări nefundamentate legate de rezerva de aur a României’, a precizat Isărescu.