În timpul audierilor de la Comisia Economică din Senat pe tema evoluției dobânzilor interbancare și a cursului de schimb. Guvernatorul a explicat că urmărește zilnic operațiunile de pe piața valutară și monetară, apelând la experiența sa și la fler. „V-am spus, le citesc pe bază de experiență și de nas. În fiecare zi citesc cotațiile de pe piața valutară și de pe piața monetară, nu înseamnă că le manipulez”, a afirmat el.
„Cel mai mult mi-e frică de un atac noaptea, când sunt deschise piețele din America și asta s-a întâmplat când s-a dus de la 4,72 la 4,76 și tindea să se ducă spre 4,80”, spune Isărescu. Guvernatorul explică faptul că acest lucru se întâmplă leul a ajuns „monedă care circulă internațional”, iar în piaţa valutară sunt milioane de tranzacţii care trebuiesc urmărite.
În briefingul care a urmat ultimei şedinţe de politică monetară a BNR, guvernatorul a precizat că într-o noapte a primit un telefon la care i s-a spus că o mare bancă a început să posteze pe site-uri „Sell Romania”. Acesta a precizat că sunt zeci de mii de investitori care au hârtie românească.
În acest context, posibilul atac speculativ pe leu din luna ianuarie a fost caracterizat astfel de guvernator: „Slab… L-am anihilat din vreme, ca să zicem așa. Banca Naţională a României a intervenit pentru a apăra moneda naţională după ce leul a început să se deprecieze pe piaţa internaţională. Ne-a costat ceva. Orice tărăboi costă. Şi mişcarea aceea care în sfârşit nu că ne-a surprins, ne aşteptam la ea, a fost periculoasă, nu s-a întâmplat aici, că de aceea v-am spus de pieţele internaţionale. A fost peste noapte. Într-adevăr, leul era plimbat şi a apărut, hai ca să spunem aşa, o recomandare a unei bănci mari „vindeţi România”. S-au vândut ceva titluri. Deci nu am avut momente uşoare, asta recunosc. Nu pot să neg că n-am intervenit, că e prea evident, dar nu comentez că am intervenit”, a spus Isărescu.
De altfel, Mugur Isărescu a concluzionat că „suntem o ţară mică în bătaia mişcărilor de capital. De asemenea, el a menţionat că o depreciere de sub 5% nu ar trebui să intereseze. Deprecierea leului din ianuarie a fost de 2,16%. Potrivit unor surse din piaţa bancară, banca cu pricina a fost J.P.Morgan.