‘Nu înseamnă că numerarul respectiv creează inflaţie, sperăm să nu fie folosit. Este un stoc indispensabil pentru funcţionarea sistemului de plăţi’, a spus oficialul BNR, Agerpres.
Isărescu a explicat că în luna decembrie a fiecărui an masa monetară creşte în termeni reali cu 8-10% pentru că este luna în care se fac cadouri şi creşte cererea de numerar. ‘România a trăit de mai multe ori panică bancară, în 1992, în 1994, iar ultima de proporţii a fost în 2000 şi nu am tratat-o cu sfaturi. La ghişeu, unde sunt mai mulţi care vor să îşi retragă banii, să ţii o predică despre cât de periculoasă este tiparniţa de bani ar creşte cererea de numerar’, a spus guvernatorul băncii centrale.
El a mai spus că între masa monetară şi inflaţie corelaţia este mai complicată decât este prezentată uneori în spaţiul public. ‘Credem că a simplifica această corelaţie şi a prezenta-o publicului nu este deloc folositor (…) Dacă n-am fi lăsat economia să se monetizeze nu ştiu dacă am fi avut această creştere economică din perioada 2000-2008’, a arătat şeful băncii centrale.