„Avem limite severe într-a discuta despre o singură bancă. Problemele au fost de sus, de la managementul băncii, asumarea riscurilor pe creditarea masivă în valută. Soluţia a fost achiziţia băncii la un preţ cu discount. S-a negociat puternic pentru ca activele băncii să fie vândute la o valoare din care acţionarul să mai poată recupera ceva, dacă se poate vorbi de a recuperare”, a declarat guvernatorul, întrebat despre tranzacţia de preluarea a Volksbank România de către Banca Transilvania.
Preţul tranzacţiei nu a fost făcut public până în acest moment, însă declaraţiile lui Isărescu indică faptul că austriecii nu au primit nimic pentru filiala din România. Banca Transilvania s-a obligat să returneze, însă, o linie de credit de 600 de milioane de euro.
Isărescu spune, mai departe, că Volksbank n-a reprezentat o poveste de succes în România, ci dimpotrivă.
„Nu a fost un caz fericit experienţa acestei bănci în România, deşi a fost o bancă austriacă. Se ştie acest lucru şi peste hotare şi în România”, spune guvernatorul.
Acesta a adăugat că există limite în privinţa discuţiilor pe care BNR le poate purta, fiind vorba de operaţiuni comerciale. „Ne oprim în anticamera negocierilor”.
Volksbank a fost afectată de o rată crescută a creditelor neperformante, de peste 30%, după izbucnirea crizei financiare, după ce banca ajunsese chiar pe locul trei după active în sistem, după o creştere puternică a bilanţurilor în anii de boom, mai ales prin creditarea în valută.
Cel mai afectat de neperformanţă a fost portofoliul de credite acordate dezvoltatorilor imobiliari.
Un pachet de credite ipotecare de 500 de milioane de euro anul trecut, şi a redus rata neperformantelor. Volksbanken, parţial naţionalizată, a fost obligată să vândă afacerea din România până la finele lui 2015, însă acordul de vânzare cu BT a fost încheiat în decembrie 2014.
Unul dintre foştii preşedinţi executivi ai Volksbank România, Gerlad Schreiner, a pierdut dreptul de a mai administra bănci în România, după o decizie a BNR.
Acesta a pierdut defintiv procesul prin care a contestat decizia băncii centrale.