‘Şansele unui Guvern tehnocrat, înţeleg că sunt mari. În asemenea perioade, proba noastră este trecutul. Desigur, nu poţi să iei trecutul şi să îl extrapolezi. (…) Dar în trecut, în parametri daţi de o criză politică, de potenţialul unor tensiuni sociale mai puternice şi nevoia de alegeri, eu cred că un guvern de tehnocraţi poate face faţă, dacă i se dă un mandat clar şi limitat. Nu poţi să le ceri orice! Câteva obiective: alegeri clare, liniştite, păstrarea stabilităţii macroeconomice şi creştere economică. Desigur şi cu ambiţia de a mai face ceva şi pentru mediul de afaceri, pentru că stabilitate macro cu tensiuni micro nu este un lucru de durată. Va lua timp, cu reformele structurale. Cam greu le faci într-un an electoral. (…) Eu cred că este un lucru perfect fezabil’, a subliniat Isărescu.
El a comparat actuala situaţie cu cea din 2000, când a condus un Guvern de tehnocraţi timp de un an, iar rezultatele au fost pozitive, deşi nu exista stabilitate, şi nici creştere, inflaţia şi deficitele erau mari, erau numeroase dezechilibre, iar finanţarea lipsea total. ‘De bine de rău am revenit la un minim de creştere economică, dezechilibrele s-au limitat şi alegerile au fost libere şi corecte. De ce nu ar fi şi în 2015, dacă există înţelegere şi consens politic de sprijinire a acestui Guvern cu obiective clare’, a subliniat guvernatorul BNR.
În ceea ce priveşte posibilitatea ca premierul tehnocrat să provină din interiorul BNR, Isărescu a spus că este posibil, dacă partidele politice solicită acest lucru, însă trebuie să fie un tânăr. ‘Să fie tânăr, nu mai poate oricine! Cererile din piaţă sunt, în definitiv, pentru tineri! Altă generaţie, alte aspiraţii’, a precizat Mugur Isărescu.
Referitor la protestele anunţate pentru luni seară la sediul băncii centrale, guvernatorul a spus că este deschis la discuţii cu protestatarii. ‘Au mai fost aici şi de fiecare dată nu am respins dialogul, dimpotrivă! Dacă au cereri clare, vom încerca să dialogăm cu dânşii, într-o manieră care ne dorim să fie cât mai civilizată, şi noi făcând efortul să nu fim extrem de tehnici, să coborâm până unde se poate coborî, însă fără a vulgariza, explicaţiile, discuţiile şi limitele pe care le are banca centrală’, a mai spus şeful Băncii Naţionale.