Isărescu a declarat că nu înţelege de presa a imputat BNR faptul că nu a informat în privinţa căror depozite sunt garantate, în condiţiile în care sucursala Bank of Cyprus din România este închisă de mai bine de o săptămână, şi deponenţii nu au acces la economiile lor.
„Am spus că depozitele de pâna la 100.000 de euro sunt garantate, după 100.000 de euro, fiecare merge pe cont propriu – greşeală fatală, dacă nu spui că după 100.000 de euro nu mai este garantat. Credeam că se înţelege”, a declarat Isărescu cu ocazia lansării volumului Politica monetară: ipostaze neconvenţionale, scris de Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului.
„Citesc tot în presa de astăzi ideea că nu s-a înţeles ce-i cu sucursalele. Trebuie să apară un şoc din ăsta ca să se vadă presa care este diferenţa dintre băncile româneşti şi băncile străine, sucursale. Numai eu ştiu de câte ori am făcut această precizare. S-a zis, vezi domne, alea sunt toate controlate din afară. Poate a fost şi ăsta un eşec de comunicare.”, a declarat Guvernatorul, şi a adăugat că băncile româneşti cu capital străin sunt diferite faţă de sucursalele băncilor străine, care raportează şi sunt reglementate în ţările mamă.
Isărescu s-a referit şi la faptul că nu s-a înţeles exact unde sunt garantate depozitele, în condiţiile în care băncile româneşti au depozitele garantate la Fondul de Garantare din România, şi deponenţii la sucursale au depozitele garantate în ţările de origine a acestor bănci – în cazul Bank of Cyprus România, în Cipru.
„S-a spus în presă, nu ne-a spus, domne, cât de serioase pot să devină lucrurile. Nu ne-a spus că depozitele nu sunt garantate în România”, a adăugat Isărescum, care apoi i-a cerut lui Nicolae Cinteză, direcorul direcţiei de supraveghere din BNR, să verifice dacă în contractele de depozit se specifică unde sunt garantate, şi acesta a răspuns că „scrie mare, chiar deasupra semnăturii”.