Isărescu: Cursul este într-o zonă de echilibru, trebuie să vedem dacă fundamentele modifică zona
„Nu putem răspunde temerilor decât prin faptul că suntem aici să asigurăm stabilitatea economică, stabilitatea financiară şi a preţurilor, şi, în condiţii de piaţă, inclusiv stabilitatea cursului, care se defineşte ca o stabilitate în condiţii de piaţă. Cursul este determinat în România, în esenţă, de piaţa valutară. Vorbim de stabilitatea pieţei valutare nu de o fixitate a cursului”, a continuat Isărescu.
Cursul de referinţă anunţat de BNR a crescut cu 0,51 bani, la 4,3788 lei/euro, şi s-a apropiat de maximul istoric înregistrat săptămâna trecută, după ce banca centrală a decis joi să scadă cu 0,25 puncte procentuale nivelul ratei dobânzii de politică monetară, la 5,25% pe an, nou minim istoric.
„Nu apărăm niciun nivel de curs, v-o mai spun încă o dată, deşi media vorbeşte de praguri psihologice, înţelegem că în piaţă se creează asemenea praguri. E normal să se vorbească, nu le rejectăm, dar anunţăm că nu le folosim”, a explicat Isărescu.
Oficialul BNR a arătat că deşi există o politică de flotare controlată, această se referă la variaţii semnificative de curs.
„Nu mă întrebaţi ce înseamnă semnificativ. Semnificativ înseamnă semnificativ”, a punctat Isărescu.
Guvernatorul a menţionat că BNR a vorbit de zone de echilibru, iar în prezent cursul leului este într-o zonă de echilibru, şi nu există niciun motiv să fie văzut altfel.
„Dacă zona de echilibru se mişcă, asta e cu totul altceva. Trebuie să vedem dacă fundamentele determină schimbarea zonei de echilibru, şi asta se observă în timp (…) Să nu înţelegeţi că avem o problemă legată de vreun punct oarecare, care este lansat în media şi devine punct sacru”, a conchis oficialul BNR.