Isărescu: Dacă BNR nu mai vinde în piaţă valuta de la Finanţe s-ar putea reveni la un curs dual

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat miercuri că ar fi nevoie de o nouă piaţă valutară şi s-ar putea reveni la un curs dual sau triplu dacă banca centrală nu ar vinde în piaţă valuta atrasă de Ministerul Finanţelor Publice prin emisiuni de obligaţiuni.
Economica.net - mie, 12 feb. 2014, 10:40
Isărescu: Dacă BNR nu mai vinde în piaţă valuta de la Finanţe s-ar putea reveni la un curs dual

El a dat ca exemplu comentariul unui „distins profesor de economie” legat de piaţa valutară din România, care apreciază că Banca Naţională trebuie să lase cursul liber, determinat doar de cerere şi ofertă şi să nu intervină în piaţă.

„Las la o parte faptul că, de vreo 15 ani, pe site-ul Băncii Naţionale noi vorbim despre flotare controlată şi spunem că ne rezervăm dreptul să intervenim când există o volatilitate mai mare, dar chiar cu câteva zile înainte am explicat despre vânzările de valută ale Ministerului de Finanţe. Fac ele parte din oferta de valute de pe piaţă sau nu, mai ales când sunt sume mari?”, a spus Isărescu la seminarul „Crearea unei pieţe de capital internaţionale în România”, organizat la BNR, la care au fost prezenţi premierul Victor Ponta şi ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

Guvernatorul a amintit că Ministerul Finanţelor s-a împrumutat cu două miliarde dolari de pe piaţa SUA pe 15 ianuarie pentru a finanţa deficitul bugetar, „adică a acoperi prin transformarea dolarilor în lei cheltuielile care sunt mai mari decât veniturile şi vinde această sumă”. Totodată, el a explicat din nou că toate conturile MFP sunt ţinute la Banca Naţională, care face emisiunea monetară şi vinde suma în piaţă.

„Şi întrebarea este, în concepţia dânsului (a profesorului menţionat – n.r.) şi a multora care vorbesc despre cursul liber stabilit de cerere şi ofertă, aceste vânzări ale Ministerului de Finanţe fac parte din oferta pieţei? Dacă nu fac parte din oferta pieţei înseamnă că trebuie să creăm o altă piaţă pentru operaţiuni guvernamentale şi să revenim la curs dual, la cursuri triple. Asta se doreşte?”, a atras atenţia şeful băncii centrale.

Referindu-se la piaţa de capital din România, el a arătat că bursa trebuie să se maturizeze, după 20 de ani de existenţă, şi „să iasă de sub imperiul traderilor”, devenind astfel o alternativă de finanţare la băncile comerciale.

„Este nevoie de maturizarea bursei, de ieşirea de sub imperiul traderilor şi de dezvoltarea bursei în piaţa de capital pentru finanţarea companiilor. Este nevoie de relansarea unui parteneriat între burse şi autorităţi, guvern, pieţe financiare”, a spus guvernatorul.

El a opinat că preferă o evoluţie rapidă a bursei la acest moment decât o revoluţie a acesteia, o schimbare a lucrurilor „peste noapte”, mai ales că 2014 este an electoral şi totul se poate politiza.

„O capcană ar fi ca după 20 de ani în care piaţa de capital din România şi bursa au evoluat cum au evoluat să vrem acum să le facem pe toate. Dacă cuvintele mele nu vor fi înţelese greşit, aş prefera o evoluţie rapidă unei revoluţii aşa, vrem să schimbăm peste noapte lucrurile. Noi trebuie să avem în vedere şi faptul că suntem în an electoral, politizarea se face foarte repede, de aici ne trebuie ceva răbdare şi mai ales capacitatea de a explica din nou, şi din nou, şi din nou, şi din nou nu ştiu de câte ori măsurile care se discută aici. Există tendinţa bineînteles ca ele să fie politizate şi atunci toate eforturile noastre vor fi date peste cap”, a continuat Isărescu.

El a îndemnat participanţii la seminar să aibă răbdare să explice cum cred că trebuie făcute lucrurile pentru ca Bursa de Valori din România să meargă înainte, astfel încât toată lumea să înţeleagă, fără a exista riscul pe care l-a menţionat.

Te-ar mai putea interesa și
Digi lovește din nou în concurență și face încă o mutare strategică pe piața din Spania
Digi lovește din nou în concurență și face încă o mutare strategică pe piața din Spania
Filiala spaniolă a grupului Digi Communications din România își extinde operațiunile în Spania, a doua sa piață după România, și a lansat o platformă dedicată de televiziune cu plată cu......
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale ...
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...