Isărescu: Dacă se decide conversia la cursul istoric, trebuie să se stabilescă şi cine acoperă diferenţa

Conversia creditelor din valută în lei trebuie făcută pe bază de negociere între părţile contractante, pentru că, în cazul în care se decide, la nivel legislativ, să se realizeze la cursul din momentul contractării creditului, trebuie să se stabilească şi cine suportă pierderile: bugetul, un fond de garantare sau clienţii din depozitele lor, a declarat marţi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.
Economica.net - mar, 30 sept. 2014, 13:43
Isărescu: Dacă se decide conversia la cursul istoric, trebuie să se stabilescă şi cine acoperă diferenţa

„Conversia se poate face şi în prezent, pe bază voluntară, la cursul din ziua în care se face conversia. Dacă cineva doreşte să se facă la curs istoric trebuie să se stabilească şi cine acoperă diferenţa, dacă se acoperă de la buget, dintr-un fond de garantare, din depozitele clienţilor, Doamne fereşte”, a spus Isărescu.

El a precizat că, în cazul în care banca ar trebui să suporte diferenţa, atunci valoarea creditului se micşorează, trebuie să ia din capital sau din depozitele clienţilor. „Dacă sursa de acoperire este capitalul lor, în momentul imediat următor vine Direcţia de Supraveghere şi solicită acţionarilor să majoreze capitalul”, a subliniat guvernatorul BNR.

În opinia sa, conversia la un alt curs decât cursul momentului trebuie realizată pe bază de negociere, pentru că este vorba despre un contract care s-a încheiat între două părţi în conştienţă totală, şi cel care a dat creditul şi cel care l-a luat. „Deci trebuie să discuţi despre o sursă, şi aici este vorba de bani mulţi! Dacă legiuitorul gândeşte ceva de asemenea natură, trebuie să găsescă şi răspuns, exact ca la buget”, a mai spus Isărescu, citat de Agerpres.

El a precizat că situaţia din România nu este similară cu cea din Ungaria. „La noi, din fericire, creditele în franci nu au luat amploarea din Ungaria. Acolo este o problemă, în special, la nivelul autorităţilor. (…) Foarte multe comunităţi locale erau în stare de faliment tehnic din cauza creditelor în franci. La noi nu s-a ajuns acolo”, a mai spus Mugur Isărescu.

În plus, guvernatorul băncii centrale a arătat că o decizie în sensul conversiei creditelor în franci elveţieni, în mod special, la cursul din momentul contractării creditului, ar fi discriminatorie faţă de cei care au contractat credite în lei sau euro la momentul respectiv.

–-

Declaraţiile guvernatorului vin în contextul în care în Parlament există mai multe iniţiative legislative care vizează conversia creditelor din valută în lei. Una dintre acestea, care aparţine PSD-PNL, are cele mai mari şanse de a deveni lege, restul fiind respinse de comisiile de specialitate.

Propunerea PSD-PNL, scrisă de deputatul Ana Birchall, vizează conversia creditului la dorinţa clientului la cursul de la data depunerii solicitării. Singura propunere care nu convine băncilor din această iniţiativă este aceea referitoare la costuri. Un articol din proiect spune că conversia se face fără costuri suplimentare pentru debitor. Bancherii şi BNR susţin că acest articol poate fi interpretat în sensul menţinerii dobânzilor mai mici, în unele cazuri, aferentele creditelor în valută pentru noile împrumuturi în lei.

BNR a venit cu propriile amendamente la proiectul de lege, prezentate într-o scrisoare semnată de prim-viceguvernatorul Florn Georgescu. Banca centrală susţine că băncile trebuie să ofere debitorilor care doresc o conversie un nivel al costurilor nu mai mare decât cel din oferta curentă, atât în privinţa dobânzilor, cât şi a comisioanelor. Debitorii nu vor fi obligaţi, de asemenea, să plătească pentru operaţiunea valutară de conversie.

Te-ar mai putea interesa și
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea Aurie din Sibiu și George Enescu din Craiova
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea ...
Cartierul Aeroport din Sibiu (76,6), Craiovița Nouă din Craiova (74,3) și Aleea Carpați din Târgu Mureș (73,7) se află în topul cartierelor în care locuitorii percep costul vieții ca fiind......
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
Austria ar putea ridica în curând vetoul prin care împiedica până acum aderarea deplină a României şi Bulgariei la ...
BLACK FRIDAY NISSA 2024: Extra Reduceri, Noutăți și Discounturi de până la 80%!
BLACK FRIDAY NISSA 2024: Extra Reduceri, Noutăți și Discounturi de până la 80%!
Black Friday la NISSA devine mai mult decât un eveniment de shopping – este o experiență complet reinventată! Cu reduceri ...
Bitcoin ajunge la un nou record istoric de peste 97.000 de dolari: Top proiecte de investit
Bitcoin ajunge la un nou record istoric de peste 97.000 de dolari: Top proiecte de investit
Bitcoin a atins recent un nou maxim istoric de 97.862 dolari, și nu arată semne de încetinire. Se pare că va ajunge la ...