Isărescu: Daţi-mi voie să mă retrag, să plec acasă, adică la bancă şi să am grijă de ROBOR
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a scăzut joi la 1,78%, faţă de nivelul de 1,79% înregistrat cu o zi înainte, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
De asemenea, indicele ROBOR la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, a rămas constant, la nivelul de 1,87%.
La începutul lunii septembrie, ROBOR la trei luni era cotat la 0,92%, iar la începutului acestui an la 0,87%.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a explicat marţi, la finalul şedinţei de politică monetară, că deciziile privind ROBOR se iau dimineaţa, la ora 11.00.
„Au fost mai mulţi factori care s-au suprapus accidental, dar am mai spus şi anterior că creşterea dobânzilor este inevitabilă. Mişcările acestea bruşte vor fi evitate, prin asigurarea de lichiditate de către banca centrală. Veţi vedea că aceste creşteri se vor atenua la fel de repede cum au apărut (…) dobânzile se vor plimba în jurul a 1,75%”, a mai spus Isărescu despre ROBOR.
Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a participat, marţi, la o şedinţă cu directorii executivi din BNR, nu la şedinţa Consiliului de Administraţie al băncii centrale, a precizat Isărescu, în cadrul conferinţei de presă care a avut loc marţi.
ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.