‘Este în interesul României să intre în Uniunea Bancară în primul rând pentru faptul că trei pătrimi din activele bancare totale din România se află în bănci sau entităţi financiare care au drept capital preponderent bănci din zona euro. Aceste bănci mai deţin două treimi din capitalul întregului sistemului bancar. În consecinţă, participarea la Uniunea Bancară vine în concordanţă cu interesul naţional al României. Când am fost întrebat ‘domnule guvernator, de ce aţi insistat ca România să intre în Uniunea Bancară’ am spus foarte simplu că aş vrea să aud direct ce se întâmplă cu o bancă din Viena sau alta din Paris, direct de la Frankfurt şi nu să aud prin 10 intermediari, la Bucureşti şi într-o formă trunchiată’, a arătat Isărescu, cu prilejul lansării raportului ‘România 2020: Ambiţii noi, ambiţii regăsite. Dialoguri asupra interesului naţional’.
De asemenea, guvernatorul BNR a explicat că, în contextul integrării financiare, care va deveni din ce în ce mai puternică, în Europa, prezervarea supravegherii în întregime la nivel local ar duce la un rezultat suboptimal din cauza limitării informaţiilor pe care organul local de supraveghere le-ar avea cu privire la rezultatele şi activităţile băncilor mamă.
Institutul Aspen România şi German Marshall Fund of the US Bucharest Office/BST lansează, luni, raportul ‘România 2020: Ambiţii noi, ambiţii regăsite. Dialoguri asupra interesului naţional’, la Banca Naţionala a României.