Isărescu: Generaţia mea se apropie de pensionare. Trebuie făcut loc tineretului
„Generaţia mea se apropie de pensionare, mă despart de foşti colegi. Uneori nu neapărat cu lacrimi în ochi, dar cu nostalgia anilor care au trecut. Sunt oameni cu care am plecat la drum în ’90, se pensionează rând pe rând, asta este soarta fiecăruia dintre noi şi trebuie să facem loc tineretului. E chiar de datoria noastră, pe ultima sută de metri, să îi formăm pe aceşti noi lideri, să le dezvolţi spiritul de conducere”, a spus Isărescu.
Potrivit acestuia, BNR este, în prezent, în stadiul în care, împreună cu o firmă de specialitate, încearcă să facă un salt pentru un nou sistem şi de salarizare şi de promovare, de evaluare a competenţelor în instituţie.
„Am mai încercat acum vreo 10 ani, dar nu a prea mers. S-a făcut o jumătate de pas înainte, dar multe rigidităţi. Sperăm ca acum lucrurile să fie mai bine pregătite. (…) Cunoscuta zicală meseria se fură, noi încercăm să o schimbăm cu ceva care nu e foarte original, este şi ăsta furat de pe la alţii, dar asta e civilizaţia globalistă. Dacă nu ştii, te învăţ, dacă nu poţi, te ajut, dacă nu vrei, te conving. Dacă nu, te dau afară. Sau cu uşoară adaptare, de exemplu, dacă nu ştii te perfecţionezi sau te perfecţionez. Dacă nu poţi, îţi ofer îndrumare, dacă nu vrei te evaluez şi te salarizez în consecinţă”, a mai afirmat Isărescu.
Acesta a mai spus că noii angajaţi trebuie selectaţi cu anumită grijă, dar nu neapărat cu examene tipicariste.
„Trebuie şi evaluări mai generale. Dincolo de selectarea pe bază de informaţii profesionale trebuie şi o selectare pe baza unei discuţii în care să îl vezi pe celălalt dacă îmbrăţişează valorile instituţiei. Unii sunt croiţi altfel. Îl chinuieşti pe bietul om dacă îl introduci într-o instituţie care are valori pe care nu le îmbrăţişează. Apoi salariaţii, funcţionarii, angajaţii instituţiei să fie evaluaţi în raport cu criterii de performanţă, care presupun atât obiective individuale cât şi comportamente profesionale indispensabile pentru organizarea cu succes a atribuţiilor şi comportamente valorice. Integritatea morală şi loialitatea faţă de instituţie, conducătorii pe care îi promovăm, să îşi adapteze comportamentul pentru a îndeplini obiectivele instituţiei, menţinând în acelaşi timp un climat de lucru motivator”, a explicat guvernatorul BNR.
Acesta a amintit că în 1939, norma de comportament a BNR avea 1.000 de pagini, iar un capitol era despre căsătorie, despre cum se putea căsători un burlac în BNR.
„Biata soţie trebuia să fie trecută şi ea prin nişte teste. Acum ar părea desuet sau politically incorrect”, a mai spus oficialul BNR.