Isărescu: ieşirea Greciei din zona euro este un pericol mare. Nu cred că se va întâmpla, riscul există

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, crede că ieşirea Greciei din zona euro reprezintă un mare pericol pentru Europa, dar nu crede că acest lucru se va întâmpla. Totuşi, spune şeful Băncii centrale, riscul există, iar BNR are toate instrumentele pentru a acţiona.
Mihai Banita - mie, 07 ian. 2015, 15:30
Isărescu: ieşirea Greciei din zona euro este un pericol mare. Nu cred că se va întâmpla, riscul există

„Grecia este un pericol mare. Şi trebuie avut în vedere şi de către noi, de către România. Nu cred că se va întâmpla, dar riscul există. Ca orice instituţie serioasă, suntem pregătiţi”, a declarat Isărescu, cu ocazia briefingului de presă susţinut după şedinţa de politică monetară în care s-a decis reducerea dobânzii cheie la 2,5%.

Isărescu spune că BNR are la îndemână toate instrumentele de intervenţie, de la cursul de schimb, la controlul lichidităţii şi a dobânzii cheie.

Guvernatorul mai spune că băncile cu capital grecesc, care ar fi direct afectate de o ieşire a Greciei din sistemul monetar european, sunt sub controlul strict al BNR. De altfel, spune Isărescu, nu există bănci greceşti în România, ci bănci româneşti.

„Nu avem bănci greceşti, avem bănci româneşti cu capital străin. Ideea că contaminarea s-ar face dintr-o dată este parţial neadevărată. Sunt bănci autorizate de BNR, noi le-am dat autorizaţia şi sunt supravegheate, acolo domnul Cinteză (Nicolae Cinteză, şeful direcţiei de supraveghere din BNR, n. red.) are toate datele”, spune guvernatorul.

Acesta a amintit de colaborarea pe care BNR a avut-o cu aceste instituţii de credit şi cu Atena în timpul crizei din Grecia.

„În cazul băncilor greceşti am avut un comportament exemplar. Din partea acţionarilor, managementului şi autorităţilor de la Atena”, spune Isărescu.

La finele anului trecut, capitalul grecesc avea o cotă de 20% în sistemul bancar românesc şi o pondere de 12% în activele totale.

Discuţiile despre ieşirea Greciei din zona euro s-au aprins după dizolvarea parlamentului de la Atena în vederea organizării de alegeri anticipate pe 25 ianuarie, unde sunt cotaţi cu prima şansă stângiştii radicali de la SYRIZA, partid ce vrea renegocierea acordului cu Troika FMI/CE/BCE. Politicienii greci au declarat că vor să obţină o reducere a poverii datoriei publice de aproape 180% din PIB, ce sufocă economia Greciei şi îi reduc perspectivele de revenire în viitor.

Presa germană a scris că Berlinul ia în calcul o eventuală ieşire a Greciei din zona euro, considerând că există suficiente plase de siguranţă ridicate în ultimii ani pentru ca contagiunea să fie conţinută.

Te-ar mai putea interesa și
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit în momentul de faţă este aplicaţia unică a statului, a declarat,......
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise ...