Isărescu: Inflaţia va fi de 2,2% în acest an şi de 3% în 2015
Anterior, prognoza anunţată de BNR pentru finalul acestui an şi pentru finalul anului 2015 era de 3,3%.
‘În şedinţa de astăzi (luni – n.r.), CA al BNR a analizat şi aprobat Raportul trimestrial asupra inflaţiei. Documentul relevă perspectiva plasării ratei anuale a inflaţiei la valori sensibil inferioare celor prognozate anterior, aflate sub punctul central al ţintei staţionare până la mijlocul anului 2015, şi în partea superioară a intervalului de variaţie, în a doua jumătate a orizontului prognozei. Potrivit noii proiecţii, rata anuală a inflaţiei se plasează la nivelul de 2,2 la sută la finele anului 2014 şi la 3 la sută la finalul anului 2015, iar rata medie anuală a inflaţiei se anticipează a se situa la 1,4 la sută în 2014 şi la 2,4 la sută în 2015’, a precizat guvernatorul BNR.
În acest context, Mugur Isărescu susţine că Banca Naţională a României mai are loc de reducere a dobânzii de politică monetară, dacă ia în calcul doar evoluţia inflaţiei dar contextul internaţional, deşi de ajută pe termen scurt, rămâne incert pe termen lung.
‘S-ar putea să mai fie loc (pentru reducerea dobânzii de politică monetară – n.r.), dar de data aceasta suntem obligaţi să luăm decizii luând în considerare într-o măsură mai mare mediul extern. (…) Dacă vă uitaţi la noua proiecţie de inflaţie s-ar putea să mai fie. La începutul anului spuneam că 3,5% era un nivel pe care ne simţeam confortabili, dar a intervenit această evoluţie semnificativ mai avantajoasă pe plan intern, categoric şi datorită unor influenţe externe. În Europa, mişcarea preţurilor este deja definită ca o inflaţie scăzută şi de durată, în plus avem un mediu internaţional cu particularităţi. Este ceva deosebit faţă de ce am gândit în prima parte a anului’, a explicat guvernatorul BNR.
Acesta a precizat că în urma crizei din Turcia, România s-a confruntat cu ieşiri de capitaluri, dar pe fondul crizei din Ucraina a asistat la intrări de capitaluri care au dus la aprecierea monedei naţionale. În plus, aceste intrări se văd în nivelul rezervelor valutare.
‘Uitaţi-vă la cât au crescut rezervele noastre nete. Rezerve minus obligaţii. Ne-am plătit obligaţiile şi rezerva netă a Băncii Naţionale a crescut cu vreo două miliarde (de euro – n.r.)’, a mai spus guvernatorul BNR.
Şeful BNR a precizat că nu se ştie cu exactitate de unde vin aceşti bani, dar probabil sunt capitaluri migratoare care au plecat şi din Ucraina. ‘Ca suprapunere, faţă de criza din Turcia, care a determinat ieşiri de capitaluri evidente, începând cu februarie până spre iulie…vedem acum ce se întâmplă, au fost intrări de capitaluri’, a adăugat Mugur Isărescu.
Guvernatorul BNR s-a referit, în acest context, şi la posibilitatea ca, în viitorul apropiat, să se îngusteze intervalul de variaţie din jurul ţintei de inflaţie, care acum este de plus/minus un punct procentual. ‘Tot din considerente externe (nu a fost încă îngustat – n.r. ). Avem în gând şi în tendinţă. El trebuie să fie îngustat. Era potrivit când dobânzile erau ridicate, acum e cam măricel, dar condiţiile internaţionale sunt uneori surprinzătoare. Am dat exemplul cu Ucraina. Eu nu mă aşteptam să avem aşa intrări de capital. Se mai întâmplă şi minuni din acestea. Să ai necazuri în apropiere, lângă graniţă, şi să te pomeneşti cu fluxuri de capital’, a explicat guvernatorul BNR.