Isărescu: Inovaţiile legislative prin care trecem în prezent sunt extrem de periculoase
‘Cultură antreprenorială înseamnă să ştii în adâncul tău şi să crezi cum funcţionează economia de piaţă, să îţi dai seama că unele ‘inovaţii legislative’, precum cele prin care observ că trecem în prezent, sunt extrem de periculoase, să putem să le discutăm transparent, fără echipe de zgomot în spate, oameni care au probleme, şi mai ales să nu încercăm să manipulăm’, a explicat, miercuri, Isărescu în cadrul Conferinţei ‘Diaspora şi antreprenoriatul – factori decisivi pentru economia românească’.
În plus, guvernatorul BNR pledează pentru proceduri mai simple în privinţa înfiinţării şi radierii companiilor, pentru a nu mai exista atâtea firme care înregistrează pierderi permanente. ‘Dovada că nu avem cultură antreprenorială este reprezentată de cele 200.000 de întreprinderi private cu pierderi permanente existente în România. Întrebarea pe care ţi-o pui este ‘ce îi mână’? Un antreprenor nu face subvenţii! Nu eşti antreprenor dacă nu îţi ţii costurile sub venituri. Mai bagi odată mâna în buzunar să acoperi diferenţa, dar a la long…nu poţi să păstrezi o firmă care nu are succes’, a subliniat Isărescu menţionând că subvenţiile sunt specifice firmelor de stat nu companiilor private.
Ela precizat că, printre primele lucruri care trebuie învăţate pentru a avea o cultură antreprenorială solidă, este faptul că intrarea şi ieşirea unei firme din piaţă trebuie să fie uşoară. ‘Intrarea asigură concurenţa, iar ieşirea asigură asanarea. Cei care nu fac faţă, trebuie să poată să iasă’, a explicat guvernatorul.
În opinia sa, numărul mare de firme cu pierderi poate fi explicat şi prin faptul că antreprenorii preferă să le abandoneze, fără a le radia din Registrul Comerţului, pentru că acest proces este foarte costisitor, atât în bani cât ţi în timp şi efort.