„Avem o anumită grijă şi semnalele noastre au fost ca băncile să nu se repeadă să reducă rapid ratele de dobândă la economisirile în lei. Nu pot să spun că ne-au ascultat. A fost un mesaj mai degrabă. Le-am spus să-şi păstreze surse cât mai stabile, în condiţiile în care am anunţat că stimulăm creditarea în monedă naţională”, a explicat Isărescu la conferinţa de prezentare a deciziilor de politică monetară.
El a completat însă că băncile s-au grăbit să reducă dobânzile în special la depozitele mai scurte, iar la termene mai lungi au menţinut dobânzi atractive.
„Când spun atractive mă refer prin comparaţie cu ce se întâmplă în lume (…) Aceasta este lumea în care trăim, lume de represiune financiară masivă”, a explicat şeful băncii centrale.
Isărescu a mai arătat că băncile fac „categoric” eforturi şi speră că ieşirile sale publice nu sunt interpretate drept nemulţumire.
„Dacă ne uităm la nivelul din prezent la ratele dobânzilor la creditele acordate comparativ cu luna mai sunt câteva procente bune. O fi fost şi nemulţumiri (…) Adunând toate tendinţele, cred că băncile vor găsi calea cea dreaptă, să se apropie mai mult de clienţi, să şi cultive, să extindă gama de instrumente de creditare şi să-şi plătească datoriile”, a mai spus guvernatorul BNR.
Consiliul de Administraţie al BNR a decis miercuri să reducă rata dobânzii de politică monetară de la 4% la 3,75% pe an, un nou minim istoric, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii la lei de la 15% la 12% şi ratele rezervelor minime obligatorii la valută de la 20% la 18%.