‘Noi le monitorizăm (creşterile salariale n.r.). În urmă cu mai multe trimestre am spus că având în vedere migraţia forţei de muncă, am prezentat aici în faţa dumneavoastră dacă nu mă înşel şi la ultimul raport privind inflaţia şi un indicator, l-am numit indicatorul privind tensionarea pieţei forţei de muncă, lucrurile devin aici evidente. Se manifestă lipsă de forţă de muncă în mai multe sectoare. În consecinţă ceea ce am spus noi şi repetăm şi acum este că majorările salariale sunt inevitabile şi această mişcare a forţei de muncă le accentuează. Ceea ce trebuie să facem noi însă este să fim înţelepţi, să le ţinem sub control într-o manieră rezonabilă, corelat cu mai mulţi indicatori…productivitatea este numai unul, l-am menţionat pe acesta, ţin de ceea ce se numeşte echilibru macroeconomic şi macrostabilitate financiară. Sunt bunuri de foarte mare preţ. România le-a obţinut cu mari sacrificii şi ar fi o eroare să le slăbim toate aceste echilibre macro’, a spus Mugur Isărescu.
Acesta a precizat că nu depind numai de Banca Naţională şi din acest motiv se discută despre mix echilibrat de politici. Isărescu a precizat, totodată, că nu crede că politica monetară poate să echilibreze sau să contrabalanseze slăbiciuni în alte domenii, iar dacă o va face o va face într-o manieră suboptimală.
‘Nu avem evoluţii slabe în ceea ce priveşte economia şi productivitatea. Dimpotrivă. Evoluţiile sunt pozitive. Nu avem o situaţie aş spune încă macroeconomică cu riscuri inevitabile. Riscurile există, sunt în creştere, dar pot să fie evitate. Ce ne trebuie în prezent este să ţinem buna măsură, ca să spunem aşa, a lucrurilor. Şi acesta înseamnă o bună colaborare şi cu Guvernul, suntem disponibili la asemenea lucruri, şi cu Parlamentul. Am scăpat de unele riscuri majore. Anul trecut riscurile majore erau în domeniul legislaţiei bancare. Ele sunt semnificativ diminuate şi veţi observa că aceste ieşiri din anumite capcane, în special în domeniul legislaţiei financiar bancare vor fi menţionate şi de către agenţiile de rating aşa cum ele observă riscurile pe care le-am menţionat şi noi aici, în special în ceea ce priveşte nu creşterea, ci dimensiunea creşterilor salariale, pasul creşterilor, dozajul creşterilor salariale şi echilibrele fiscale. Noi ne vom face datoria. Atât pot să vă spun’, a mai declarat Mugur Isărescu.