Isărescu: Nu este bine să ne depunem banii în străinătate. Să avem încredere în sistemul bancar românesc

Economica.net
23 10. 2013
isarescu_55177600_64647800_86600500_70429000_07503600

‘După Miron Costin, un model de domnitor stăpân pe el și reprezentând ceva a fost Radu Mihnea, cel care a avut trei domnii în Țara Românească și una în Moldova. A fost primul domn român care și-a deschis un depozit la Veneția. Să fac o glumă: a plecat cu banii în străinătate. A depus atunci 20.000 de galbeni. Acest domn apela la un model modern de economisire a banilor, spune autoarea cărții /Nadia Manea în cartea ‘Cronicarii, adevărul și puterea. Istorie și ideologie în cronicistica moldovenească a secolului XVII-lea’, lansată, miercuri, la sediul BNR, n.r./. Am fost puțin revoltat de această invitație a autoarei de a ne depune banii în străinătate. Și Constantin Brâncoveanu și-a depus banii în străinătate și uite cum a sfârșit… Deci, nu este bine să ne depunem banii în străinătate, ci să avem încredere în sistemul bancar românesc’, a afirmat Isărescu.

Potrivit Guvernatorului BNR, băncile centrale și guvernatorii acestor instituții au o obsesie de care se vorbește, respectiv inflația.

‘Despre băncile centrale și guvernatori se spune că au o obsesie: inflația. În mare măsură au dreptate. Banca Națională a mai dezvoltat o preocupare, să nu zic obsesie: sprijinirea faptelor de cultură. Avem ocazia să ne bucurăm de o dezbatere sub genericul ‘Cronicarii — contemporanii noștri’. Am parcurs cu interes paginile cărții. Aceasta este chiar atractivă, și fără să am pretenția să concurez cu audiența, am ‘pigulit’ câteva lucruri care mi s-au părut mai interesante, mai ales cele legate de problemele unei bănci centrale, văzute prin ochii unor cronicari din secolele trecute (…)’, a menționat oficialul Băncii Naționale.

Banca Națională a României /BNR/ a organizat, miercuri, o dezbatere cu tema ‘Cronicarii — contemporanii noștri’, la care invitat special a fost Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR.

Discuțiile au pornit de la lucrarea cu titlul ‘Cronicarii, adevărul și puterea. Istorie și ideologie în cronicistica moldovenească a secolului XVII-lea’, scrisă și lansată, cu această ocazie, de Nadia Manea.