„Mai degrabă, nu numai teoretc, dar şi practic putem să avem semne de întrebare legate de eficacitatea măsurilor. Într-o ţară care a fost şi paradis fiscal măsurile de restricţionare nu funcţionează foarte bine. Ieşiri din Cipru au existat şi există în continuare din cauza eficacităţii limitate a controlului. N-au venit în România până acum, şi una dintre cauzele pentru care nu au venit este pentru că şi în cazul unei dobânzi ridicate contează şi măsurile macroprudenţiale şi la noi există”, a spus Isărescu, întrebat dacă dobânzile din România, ţară cu cea mai înaltă rată cheie din Uniunea Europeană, nu vor face atractive plasamentele pentru cei care se retrag din Cipru.
El a continuat argumentaţia, arătând că „Direcţia de Supraveghere stă cu ochii pe ele” şi că România are o lege destul de aspră asupra spălării banilor.
„Dacă ne uităm pe comunicatul dat de Troica (FMI, CE, BCE – n.r.), această lege ( privind spălarea nbanilor – n.r.) nu a funcţionat chiar bine în cazul Ciprului”, a adăugat Isărescu.
Cu toatea acestea, şeful băncii centrale nu exclude ca ulterior eliminării restricţiilor de capital din Cipru, pe care le anticipează în vigoare de la câteva săptămâni la câteva luni, să existe şi transferuri către România.
„Pe de altă parte, uitându-ne la sumele din sistemul bancar cipriot, poate fi apetisant pentru unii şi să vedem intrări de capital din Cipru”, a spus Isărescu.
Guvernul din Cipru a limitat începând de joi suma de bani cash cu care se poate ieşi din ţară la 1.000 euro de persoană, iar retrgerile din consturi au fost limitate la 300 de euro pe zi, potrivit variantei finale a restricţiilor impuse asupra circulaţiei capitalului.
Cecurile nu pot fi încasate decât dacă au fost emise de o bancă din afara ţării.
Băncile nu au voie să efectueze plăţi non-cash sau transferuri de bani, cu următoarele excepţii: transferuri comerciale; plăţi salariale (după prezentarea documentelor necesare); achitarea taxelor de şcolarizare pentru studenţii ciprioţi din străinătate şi acoperirea cheltuielilor curente ale acestora, însoţite de documente doveditoare; plăţi cu cardul de debit sau de credit, în cuantum de maximum 5.000 euro pe lună.
În cazul plăţilor comerciale, spre exemplu cele efectuate de firme pentru importuri, tranzacţiile mai mici de 5.000 de euro nu sunt restricţionate, cele între 5.001 şi 200.000 de euro trebuie avizate de banca centrală în termen de 24 de ore, iar cele mai mari de 200.000 euro vor fi evaluate de la caz la caz.
Depozitele la termen nu pot fi accesate cu excepţia situaţiei în care titularul doreşte să plătească un credit la aceeaşi bancă.
Restricţiile afectează toate conturile din Cipru, toate tipurile de plată şi transfer de bani în orice monedă.