Isărescu: Nu ne-am îndepărtat de zona euro. Suntem doar în expectativă

Economica.net
11 12. 2013
mugur_isarescu_55177600_64647800

„Deși criteriile sunt mai bine îndeplinite, aceste țări nu mai au nici o țintă de aderare, fiind vorba doar de o anumită expectativă”, a spus Isărescu, subliniind că „nu ne-am îndepărtat de zona euro”.

În expunerea sa „România și zona euro”, susținută în Aula Academiei Române, la conferința internațională ESPERA 2013, Isărescu a pus acest scepticism pe seama tăvălugului de informații negative care vin din zona euro.

„Criză, criză, criză. Percepția e mai tare decât realitatea”, a spus el, care a menționat, la începutul prelegerii sale, că nu vorbește în calitatea sa de guvernator, ci în aceea de cercetător.

În opinia lui Isărescu, avantajele adoptării euro au devenit mai puțin evidente, în timp ce costurile sunt mai vizibile, menționând că niciuna din cele cinci țări fost comuniste menționate nu contestă că, pe termen lung, este în interesul lor să adopte euro.

El spune că toate țările fost comuniste care au aderat la zona euro sau sunt în curs de aderare, sunt țări mici, în timp ce România, (care avea drept țintă inițială 2014), este, ca și Bulgaria, Ungaria, Polonia, Cehia, o țară mare.

Mugur Isărescu a explicat că perspectiva clasică a adoptării euro și a criteriilor de convergență durabilă, ca o condiție prealabilă a adoptării monedei unice de către un stat membru potrivit Tratatului de la Maastrich, se referă la: stabilitatea prețurilor, sustenabilitatea poziției fiscale, stabilitatea cursului de schimb și convergența ratelor dobânzilor pe termen lung.

Guvernatorul BNR consideră că în prezent pentru aderarea la zona euro n-ar mai fi suficiente criteriile de la Maastricht, fiind recomandabil ca evaluarea convergenței să nu se mai limiteze la perspectiva strictă a respectării acestora, ci să fie rezultatul unei unei abordări mai largi bazate pe indicatori.

Isărescu a menționat că, deși adoptarea euro este, din punct de vedere juridic, o obligație asumată, momentul efectiv al materializării obligației juridice rămâne la latitudinea statelor membre.

Guvernatorul BNR și-a exprimat însă „optimismul, bazat pe speranță”, în privința remedierii deficiențelor din zona euro relevate de criză.

„Eu nu cred că România se poate dezvolta în altă parte”, a accentuat Mugur Isărescu, menționând că adoptarea euro nu este abandonată, însă abordarea acesteia este mai prudentă și mai cuprinzătoare.

În finalul prelegerii sale, Isărescu a susținut că trebuie să se adopte un pact politic pentru aderarea la zona euro a României, evitându-se anii electorali.