Isărescu a vorbit, într-o conferinţă organizată la BNR, despre cercurile vicioase în care se află România, precum numărul mare de pensionari faţă de salariaţi sau evaziunea fiscală, şi a concluzionat că România are nevoie de un nou proiect de ţară, după ce am aderat la NATO şi Uniunea Europeană.
Proiectul care urmează este aderarea la zona euro. Isărescu a mai vorbit despre aderare în discursul ţinut în faţa comisiilor parlamentare, cu ocazia renumirii sale în fucţia de guvernator al BNR. La acel moment, Isărescu spunea că ţinta 2019, pentru care există consens politic, este una ambiţioasă, dar încă fezabilă.
Astăzi, acesta şi-a nuanţat declaraţiile şi a spus că nu crede neapărat în data de 1 ianuarie 2019, deşi crede în aderare, în general.
„De aceea şi sprijin aderarea la euro, nu neapărat ţinta 2019 este cea pe care o spirijin, este foarte greu de atins. De aceea şi spun că este un proiect ambiţios dar ne trebuie un program naţional”, a spus Isărescu, la finalul conferinţei „Mugur Isărescu şi invitaţii săi”, organizată de Finmedia la BNR.
România este singura ţară din regiune care are o ţintă de aderare în acest moment. Ţările sunt obligate prin tratatul UE să adopte euro, cu excepţia celor care au negociat altfel.
Isărescu a mai adăugat că îl are invitat şi pe vicepremierul Belgiei, care cu siguranţă va ridica această chestiune, despre cât de credibilă este ţinta României de a adopta euro în 2019.
Însă, şi firmele şi populaţia, care îşi fac calcule economice pe ţintele stabilite de guvern şi BNR ar trebui să se întrebe cât de fezabile sunt acestea, din moment ce nici guvernatorul pare să nu creadă în ele.