Isărescu vorbeşte despre o creştere economică mai mică în 2012

Economica.net
02 08. 2012
146264_articol_97483200

Detensionarea situaţiei politice interne ar ajuta foarte mult economia românească prin revenirea încrederii investitorilor străini, întrucât situaţia financiară din Europa nu se va calma în următoarele săptămâni, a declarat, joi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

„Întrucât nu vedem în săptămâniile viitoare o calmare a situaţiei financiare europene, suntem în faţa unor decizii majore pe care le vor lua în perioada următoare, probabilitatea este mare ca presiunile să continue şi, în consecinţă, o clarificare, o detensionare a situaţiei politice interne ne-ar ajuta foarte mult, ar reveni încrederea investitorilor”, a spus Isărescu.

El a arătat că „nu toţi investitorii vor să plece”, mulţi fiind angajaţi pe termen lung în economia românească şi cu planuri de investiţii, iar o clarificare a situaţiei politice „ne-ar ajuta foarte mult”.

În comunicatul Consiliului de administraţie, BNR a notat că incertitudinea legat’ de soluţionarea durabilă a crizei datoriilor suverane din zona euro suprapusă persistenţei tensiunilor politice interne, generează ieşiri nete de capital cu impact nefavorabil asupra cursului de schimb al leului.

Decelerarea ritmului de creştere a împrumuturilor în valută a condus totodată la o temperare a expansiunii creditului acordat sectorului privat.

Cursul de schimb a revenit joi peste nivelul de 4,6 lei/euro, după ce la începutul săptămânii a avut o uşoară revigorare.

Nivelul maxim istoric pentru euro a fost atins pe piaţa interbancară săptămâna trecută, marţi, la 4,65 lei/euro, iar la nivelul referinţei recordul a fost de 4,6397 lei/euro. Cursul BNR de joi este la distanţă de trei bani faţă de nivelul record.

Moneda naţională s-a apreciat puternic luni, după ce primele date de la referendumul de demitere a preşedintelui Băsescu au arătat că nu se va îndeplini cvorumul de 50% plus unu. Cei mai mulţi jucători străini au ales să-şi închidă din poziţii, însă dealerii nu au exclus şi o prezenţă discretă a BNR.