Guvernatorul BNR a arătat că a văzut și contrasemnat proiectul de ordonanță care prevede înființarea Comisiei de trecere la euro condusă de premierul Viorica Dăncilă la care el este doar vicepreședinte alături de vicepremierul pe teme economice. El a subliniat că respectivul proiect suspendă activitatea comisiei guvernamentale de trecere la euro, dar are marele avantaj că proiectul de ordonanță stabilește că noua Comisie va avea drept scop pregătirea aderării la euro, atât din punct de vedere legislativ cât și obținerea consensului general asupra modificărilor, inclusiv cel politic, care nu este ușor de obținut.
Cu această ocazie, guvernatorul BNR a arătat că pentru trecerea la euro, legea băncii naționale are nevoie de peste 20 de modificări legislative. „Conform legislației europene, toate modificările legislative vizează întărirea independenței BNR, nu în sensul reducerii independenței acesteia, despre care există propuneri legislative, după cum citesc în unele articole din presă”, a declarat Mugur Isărescu.
Comitetul tehnic de trecere la euro din cadrul BNR va funcționa în continuare (aici a fost discutată chiar și metoda prin care vor fi alimentate cu euro bancomatele din România), iar banca centrală se gândește chiar să cheme periodic reprezentanți ai vieții politice pentru a-și spune părerea.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, în data de 19 martie, că va fi înfiinţată Comisia Naţională pentru Aprobarea Planului de Fundamentare şi de aderare la Euro până în 2024, din care vor face parte reprezentanţi ai Academiei Române, Preşedinţiei, Guvernului, societăţii civile şi ai altor instituţii.
Ultima ţintă vehiculată pentru aderarea la euro este anul 2024.