Isărescu: Politica monetară a avut o conduită anticiclică atât înainte, cât şi după declanşarea crizei

Politica monetară a avut, în România, o conduită anticiclică atât înainte, cât şi după declanşarea crizei financiare globale, se menţionează într-o prezentare a guvernatorului Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, la ediţia a II-a a forumului - dezbatere "Academica BNR" 2013, care a avut loc la Constanţa.
Economica.net - lun, 02 sept. 2013, 13:02
Isărescu: Politica monetară a avut o conduită anticiclică atât înainte, cât şi după declanşarea crizei

‘În România, politica monetară a urmărit reducerea inflaţiei, care, în pofida unor întreruperi temporare de trend, tinde, în prezent, către un nivel compatibil cu definiţia europeană a stabilităţii preţurilor. BNR a acţionat în sensul asigurării unui cadru macroprudenţial adecvat restabilirii echilibrelor economice şi menţinerii stabilităţii financiare’, se arată în document.

Potrivit acestuia, în perioada de expansiune economică, BNR a adoptat o conduită restrictivă, respectiv majorări considerabile ale ratelor rezervelor minime obligatorii, creşteri ale ratei dobânzii de politică monetară, înăsprirea normelor de creditare. În perioada de recesiune economică, BNR a acţionat în sensul stimulării cererii agregate, precum reduceri ale ratei dobânzii de politică monetară şi diminuări ample ale ratelor rezervelor minime obligatorii.

‘Diferenţele dintre politica monetară din economiile emergente şi cea din ţările dezvoltate sunt generate de contextele economice diferite. În economiile dezvoltate, ratele dobânzilor de politică monetară au fost reduse până aproape de zero încă de la începutul crizei, pentru a evita riscul deflaţiei. În economiile emergente, şocurile de ofertă au împiedicat reducerea mai abruptă a ratei dobânzii de politică monetară’, conform documentului.

În prezentarea guvernatorului BNR, se precizează că politica monetară acţionează pentru maximizarea bunăstării, iar acest proces implică asigurarea stabilităţii preţurilor şi menţinerea producţiei cât mai aproape de potenţial.

‘Urmărind stabilitatea preţurilor, politica monetară contribuie, implicit, la sustenabilitatea creşterii economice. Nicio ţară nu a realizat creştere economică relativ ridicată pentru perioade lungi în condiţii de inflaţie înaltă persistentă’, informează documentul.

În perioada 2 – 6 septembrie, la Constanţa, se desfăşoară a doua etapă a proiectului educaţional „Academica BNR’ 2013, un forum-dezbatere organizat de BNR, care îşi propune să consolideze dialogul dintre banca centrală, mediul economic instituţional şi comunitatea academică.

Manifestarea de la Constanţa are ca parteneri Consiliul Naţional al Rectorilor şi Universitatea Maritimă Constanţa. Agenda de lucru include o suită de prezentări şi mese rotunde dedicate cadrelor didactice desemnate de universităţile partenere în proiectele educaţionale derulate de banca centrală. Discuţiile se vor axa pe teme de actualitate privind rolul instituţiilor de învăţâmânt şi al băncii centrale în sporirea nivelului de educaţie financiară a publicului, problematica financiar-bancară europeană, procesul de convergenţă cu Uniunea Europeană, dezvoltarea activităţii economice şi a sectorului bancar în general.

Lansat în anul 2011, „Academica BNR” este un program dedicat cadrelor didactice universitare, care completează suita proiectelor educaţionale destinate creşterii nivelului de cultură financiară a publicului din România.

Te-ar mai putea interesa și
Bolojan: Pachetul de măsuri fiscale este însă o urgenţă naţională şi un act de responsabilitate. România are nevoie de corectarea acumulărilor negative, iar acest pachet este începutul
Bolojan: Pachetul de măsuri fiscale este însă o urgenţă naţională şi un act de responsabilitate. România are nevoie ...
Premierul Ilie Bolojan a declarat luni că primul pachet de măsuri fiscale reprezintă o urgenţă naţională şi un act de responsabilitate, transmite Agerpres....
Sorana Balea se alătură companie de tehnologie financiară Pluridio în funcția de Chief Financial Officer
Sorana Balea se alătură companie de tehnologie financiară Pluridio în funcția de Chief Financial Officer
Pluridio, companie românească de tehnologie financiară specializată în automatizarea proceselor de vânzare, suport ...
Agricover Credit primește un împrumut de 100 de milioane de lei de la EFSE pentru finanțarea pnvestițiilor fermierilor mici și mijlocii în proiecte sustenabile
Agricover Credit primește un împrumut de 100 de milioane de lei de la EFSE pentru finanțarea pnvestițiilor fermierilor ...
Agricover Credit IFN, instituție financiară specializată în finanțarea fermierilor, parte din Grupul Agricover, anunță ...
Avertizare meteo: Cod galben de furtună în București, emis acum
Avertizare meteo: Cod galben de furtună în București, emis acum
ANM a emis cu câteva minute în urmă o avertizare de tip cod galben pentru București