El a răspuns astfel la o întrebare care apare frecvent în presă, respectiv de ce banca centrală nu scade dobânda de politică monetară pentru a susţine creşterea economică.
„Aici este o suprasimplificare: dacă scad dobânzile, se stimulează investiţiile şi imediat avem creştere economică. Investiţiile nu depind numai de dobândă, depind şi de sumele care sunt dedicate investiţiilor. Ai un deficit de cont curent de 4% din PIB, foarte mare dacă este să ne gândim bine, chiar dacă noi am avut odată 14%, este încă foarte mare, înseamnă ca n-ai resurse interne, trebuie să le atragi din exterior. Şi atunci cei care gândesc atât de simplist de ce nu coboară Banca Naţională dobânda ca să stimuleze investiţiile trebuie să se gândească şi la celălalt aspect: dacă coborâm dobânda, nu cumva descurajăm economisirea internă, care oricum este insuficientă, precum şi capitalul extern, care nu mai intră, şi atunci efectul va fi total invers?”, a explicat guvernatorul BNR într-o conferinţă de presă.
El a arătat că prin scăderea dobânzii, în loc să se genereze creştere economică, la sfârşitul anului se poate constata că a contribuit la o accentuare a declinului economic din cazua lipsei de resurse financiare
„Şi asta nu este o întrebare retorică, este un exemplu la care toţi formatorii de opinie trebuie să se gândească când lansează formulele acestea extrem de simplificate”, a mai spus Isărescu.
Consiliul de Administraţie al BNR a decis marţi să menţină rata dobânzii de politică monetară la 5,25%, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) aplicabile pasivelor în lei şi valută ale instituţiilor de credit, de 15% pentru moneda naţională şi 20% pentru valută.
Potrivit unor informaţii obţinute şi transmise de MEDIAFAX, banca centrală a anunţat FMI în timpul misiunii de evaluare, desfăşurată între 15-29 ianuarie, că nu va reduce în acest an rezervele obligatorii ale băncilor, la lei şi la valută, şi va menţine dobânda la 5,25% pentru următoarea perioadă.