Isărescu: Reîntregirea salariilor va avea un impact limitat dacă se respectă ţinta de deficit
Întrebat dacă majorarea salariilor ar trebui inclusă în categoria riscurilor electorale sau într-un proces de refacere graduală a cererii interne, Isărescu a afirmat că ar opta mai degrabă pentru a doua variantă, riscurile electorale fiind menţionate într-un registru mai larg.
„Am înţeles că această recuperare bugetară, în consonanţă cu faptul că atunci când a fost acceptată de Curtea Constituţională s-a vorbit de caracterul temporar, că această recuperare se face cu respectarea ţintelor bugetare convenite cu FMI. Dacă acest lucru este respectat, atunci impactul este limitat”, a spus Isărescu.
Ţinta de deficit bugetar stabiltă de autorităţi pentru acest an este de 1,9% din PIB pe metodologia cash şi 3% pe standarde europene. La finele lunii februarie, bugetul general înregistra un deficit de 2,7 miliarde lei, reprezentând 0,44% din Produsul Intern Brut (PIB).
Surse oficiale au declarat pe 9 martie că premierul Ungureanu i-a transmis guvernatorului BNR că intenţionează să majoreze salariile bugetarilor, cu un cuantum care urmează să fie stabilit, Isărescu spunându-i că aceasta este exclusiv decizia Guvernului şi că pe el îl interesează creşterea consumului.
Potrivit suselor, una dintre variantele aflate în analiză este ca pierderea salarială în sectorul bugetar să fie recuperată în etape, dintre care una aplicată începând cu luna iunie, iar restul banilor să fie acordaţi ulterior.
După reducerea salariilor cu 25% în iulie 2010, bugetarii au beneficiat anul trecut de o majorare salarială cu 15%, iar pentru refacerea completă a veniturilor iniţiale ar mai fi necesară o creştere cu circa 16%.
Primul care a vorbit despre majorarea salariilor bugetarilor a fost preşedintele Traian Băsescu, care a spus în Parlamen că puterea are datoria de a găsi soluţii ca în jurul datei de 1 iunie să fie „reîntregite” salariile bugetarilor.