Banca centrală avea prerogativa de a media conflictele care apar între bănci şi clienţii lor. Mai precis, în România funcţionează OUG 113/2009 privind serviciile de plată, care stabilea şi pentru BNR atribuţii în medierea conflictelor ce pot apărea între instituţii de credit şi clienţii lor. Iată articolul din lege (art 179 alin. ): “Banca Nationala a Romaniei asigura aplicarea unor proceduri extrajudiciare de reparatie adecvate si eficace pentru solutionarea reclamatiilor cu care este sesizata din partea utilizatorilor serviciilor de plata care se considera prejudiciati de catre prestatorii de servicii de plata ce isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei, potrivit prezentei ordonante de urgenta. Utilizatorii serviciilor de plata pot sa apeleze la aceste proceduri de rezolvare a reclamatiilor in mod facultativ”.
Ulterior, în articol se specifica şi obligaţia BNR de a crea un departament specalizat, pentru medierea diferendelor. Departamentul analiza, gratuit, diferendul şi în 30 de zile emitea o soluţie, care, chiar dacă nu avea caracter obligatoriu, putea fi invocată în instanţă, la cererea judecătorului.
Proiectul de Ordonanţă schimbă însă accest articol. Potrivit acestuia, BNR nu va mai avea nici un rol în medierea conflictelor dintre instituţiile de credit şi clienţi. Iată ce scrie în proiect:
De ce a considerat Executivul că BNR nu trebuie să se mai implice, nici măcar formal, în soluţionarea conflictelor dintre bănci şi clienţi? Pentru că nu ar fi de competenţa Băncii Centrale, ci, mai degrabă, a Protecţiei Consumatorului. Mai mult, se vorbeşte chiar despre “riscuri juridice şi reputaţionale semnificative pentru Banca Centrală” dacă ar continua să se implice în procedurile de mediere. Iată ce scrie în motivarea proiectului de act normativ:
ECONOMICA.NET a derulat acum două luni, o campanie media sub numele “România versus bănci” prin care a adus în atenţia publicului conflictele dintre unele bănci şi clienţii lor, cele două părţi ajungând prin tribunale ca urmare a unor prevederi din contractele de credit aflate în derulare. Unii clienţi au câştigat procesele cu băncile. Întrebat la acea vreme despre aceste chestiuni, guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a spus că va convoca o conferinţă de presă pe această temă, care nu a avut însă loc până acum.