Senatorul ALDE Daniel Zamfir cere Băncii Naţionale a României să decidă ca ROBOR să se calculeze în funcţie de tranzacţiile care se fac, susţinând că indicele la care sunt calculate ratele românilor cu credite în lei este „trucat” printr-o întelegere între băncile comerciale cu „ştiinţa şi implicarea” directă a BNR, potrivit Agerpres.
„Indicele la care sunt calculate ratele românilor cu credite în lei este aranjat, este trucat printr-o înţelegere între băncile comerciale cu ştiinţa şi implicarea directă a Băncii Naţionale a României. (…) Cer Băncii Naţionale a României ca de mâine să oprească acest mecanism prin care ROBOR-ul este calculat astăzi, mecanism care umflă într-un mod artificial ratele românilor. Prin pârghiile pe care le are BNR să stabilească ca acest ROBOR să se calculeze în funcţie de tranzacţiile care se fac, pentru că aia este valoarea reală, de piaţă, la care se fac tranzacţiile şi nu în funcţie de cotaţii. (…) ROBOR este o înţelegere între băncile comerciale, nu este rezultatul unei pieţe libere, aşa cum ne-au explicat de atâtea ori oficialii BNR. Este o înţelegere care se face pentru a acoperi pierderile din speculaţiile financiare ale băncilor comerciale, pierderi care sunt puse pe spinarea celor care au credite în lei”, a declarat duminică într-o conferinţă de presă preşedintele Comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir.
El spune că vor fi demarate, pe 29 ianuarie, audieri la Comisia Economică din Senat la care vor fi invitaţi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, dar şi alţi factori implicaţi.
„Informaţiile pe care le am vor face obiectul audierilor pe care le voi demara la Comisia economică a Senatului începând cu data de 29 ianuarie, audieri la care vor fi invitaţi să prezinte explicaţii guvernatorul BNR, preşedintele Consiliului Concurenţei şi alţi factori implicaţi”, a spus Zamfir.
Senatorul susţine că se află în posesia unor documente care fac obiectul unei investigaţii care a fost demarată în 2008 de Consiliul Concurenţei.
„Aceste documente, această investigaţie pornită de Consiliul Concurenţei e una muşamalizată de ani de zile, investigaţia a început în 2008 s-a terminat în 2011. S-a terminat însă cu nicio rezoluţie, adică nici măcar nu s-a mers mai departe să se sancţioneze faptele care au fost constatate aici şi nici nu a fost clasată din lipsă de probe, pur şi simplu a fost muşamalizată şi ţinută la sertar. Acum, dacă DIICOT consideră că sunt fapte de competenţa sa, eu nu sunt jurist, nu mă pricep la asta, eu fac acest demers doar din perspectiva interesului public”, a spus Zamfir.
El afirmă că BNR poate interveni să limiteze, să scadă cursul ROBOR, dar „intervine atunci când vrea şi nu intervine atunci când nu vrea”. „Întrebarea care se pune este de ce aceasta, are un interes politic Banca Naţională? Când a vrut să îl ajute pe Băsescu, Mugur Isărescu a intervenit şi a ţinut ROBOR-ul jos, acum, când nu îi place Guvernul Dăncilă, nu poate interveni?”, a conchis Daniel Zamfir.
În replică, purtătorul de cuvânt al BNR Dan Suciu a declarat la Digi 24 că afirmaţiile lui Daniel Zamfir reprezintă un lung şir de confuzii, greşeli şi rele interpretări şi că BNR a comunicat întotdeauna mecanismul transparent în funcţie de care evoluează indicele ROBOR.
„Piaţa ROBOR funcţionează de mai bine de 10 ani şi acum s-a trezit dânsul să vadă că e manipulată sau ceva de genul ăsta, dacă am înţeles bine, şi a venit cu nişte mailuri de acum 10 ani. Am ajuns la #10yearschallenge cu dânsul? Introducerea ROBOR-ului explicit în rate s-a făcut în 2010. Deci e un lung şir de confuzii şi greşeli şi rele interpretări cu care ne-am obişnuit. E absolut rizibil, din păcate, însă trăim cu toţii în această confuzie totală pe care încearcă dânşii să o lanseze”, a afirmat Suciu.
El a precizat că Banca Naţională are ca obiectiv principal stabilitatea preţurilor, adică inflaţia. Principalul instrument cu care reacţionează este dobânda de politică monetară, în jurul căreia se stabileşte culoarul de variaţie.
„În funcţie de acest culoar variază ROBOR-ul în piaţă. Aşa funcţionează piaţa în toată lumea. Dacă dl Zamfir are probleme de înţelegere a pieţei, eu îl înţeleg. Pentru că dânsul spunea că nu se pricepe la chestiuni juridice, că nu e jurist. Nici economist nu e, ca să se priceapă la chestiunile astea”, conchis Suciu.