Isărescu: Soluția fiscală la care s-a ajuns este una echilibrată
„Și în fiscalitate dozajul este important…Dozajul de diverse măsuri ca și un anumit dozaj între a tăia de la cheltuieli sau a nu a accepta majorări la cheltuieli și a majora impozitele, și acest lucru este de discutat, dozajul mi se pare, dacă mă întrebați ca economist, mai important decât măsurile ca atare. Față de alte variante, și acestea puteți să le discutați cu cei de la Finanțe, pentru că ei au avut acolo mai multe variante, față de alte variante pe care le-am ascultat și eu nu mi se pare dozajul cel mai prost cel la care s-a ajuns. Nu sunt decizii ușoare, însă. Acesta trebuie să înțelegeți”, a spus Isărescu întrebat dacă nu cumva măsurile luate pe partea de fiscalitate vor afecta negativ economia.
Guvernatorul a spus că niciun guvern nu ia măsuri de majorare de taxe și impozite cu bucurie.
„Oamenii aceia stau până la trei dimineața și refac calcule și tot calculează. Eu pot să îmi dau așa o părere și să jignesc munca a zeci de oameni? Știți cum este o negociere din acesta și am participat la ele în tinerețe…stai până la patru dimineața…și acum să îmi dau și eu cu părerea…Hai să ne dăm cu părea ca să faceți o știre: a zis guvernatorul că nu știu ce. Deci nu am zis nimic. Am zis că mi se pare o soluție, ca dozaj, destul de echilibrată. Știm cât de greu s-a ajuns și la ea”, a spus Isărescu.
Pentru creșterea veniturilor bugetare, autoritățile de la București au anunțat, pentru anul viitor, majorarea accizelor la carburanți, impozitarea construcțiilor speciale deținute de persoane juridice (rețelele de transport, stâlpi, depozite sau magazii) și creșterea redevențelor, cu excepția petrol și gaze, cu 25%.